• Διεθνής πολιτική

    Nordic Monitor: Το πραξικόπημα του 2016 και ο πράκτορας της MIT που το ενορχήστρωσε

    Ερντογάν

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Για «στημένο» πραξικόπημα στην Τουρκία, τον Ιούλιο 2016, κάνει λόγο ο αυτοεξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ σε άρθρο του στην ιστοσελίδα Nordic Monitor.

    Ο δημοσιογράφος κατονομάζει ως ενορχηστρωτή του τουρκικού πραξικοπήματος τον Σαντίκ Ουστούν, ένας κατάσκοπος ο οποίος σήμερα διευθύνει τις μυστικές επιχειρήσεις της Άγκυρας στη Λιβύη.

    Στόχος του να στηρίξει το καταδικασμένο καθεστώς του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να δικαιολογήσει τις μαζικές διώξεις εις βάρος αντιπάλων, αποκαλύπτει έρευνα της Nordic Monitor.

    «Ο Σαντίκ Ουστούν, υπεύθυνος του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών της Τουρκίας (MIT), έπαιξε βασικό ρόλο στην οργάνωση ισλαμιστικών ομάδων στη Λιβύη το 2011 και αργότερα επέστρεψε στην Τουρκία για να διεξάγει πολιτικές επιχειρήσεις εξ ονόματος του προέδρου Ερντογάν. Βοήθησε να σχεδιαστεί το αποτυχημένο πραξικόπημα, παγίδευσε στρατηγούς σε στρατιωτικές επιχειρήσεις που δεν είχαν καμία σχέση με πραξικόπημα, πλαισίωσε την κινητοποίηση στρατευμάτων υπό τρομοκρατικές απειλές έκτακτης ανάγκης ως προσπάθεια βίας και κατηγόρησε τον εχθρό του Ερντογάν, το ανυποψίαστο κίνημα του Γκουλέν, ως συνωμότες πραξικοπήματος. Επέστρεψε ξανά στη Λιβύη για να υποστηρίξει την ηγεσία της χώρας που είναι ευθυγραμμισμένη με τον Ερντογάν και επί του παρόντος είναι υπεύθυνος για επιχειρήσεις πληροφοριών στη χώρα της Βόρειας Αφρικής» αναφέρει το δημοσίευμα.

    Πώς αποκαλύφθηκε ο ρόλος του Οστούν

    Σύμφωνα με το το άρθρο του δημοσιογράφου, ο ρόλος του Οστούν εκτέθηκε όταν αναγνώρισε πρόωρα τον υποτιθέμενο επικεφαλής, που βρισκόταν πίσω από την απόπειρα ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον στενότερο έλεγχο του ρόλου του στα γεγονότα της 15ης Ιουλίου. Κατά τη διάρκεια των δικαστικών ακροάσεων ύποπτων για το πραξικόπημα, που τον γνώριζαν καλά, αρκετοί έφεραν στο φως λεπτομέρειες για τον ρόλο του.

    Όπως περιγράφει ο Μποζκούρτ, αμέσως μετά τα γεγονότα του πραξικοπήματος, η κυβέρνηση Ερντογάν τον έστειλε στην Αυστραλία ως διπλωματικό βοηθό, μακριά από δικηγόρους υπεράσπισης που ήθελαν να τον βάλουν να τον εξετάσουν. Δεν κατέθεσε ποτέ στο δικαστήριο παρά τις επανειλημμένες προτάσεις που υπέβαλαν δικηγόροι υπεράσπισης σε πολλές δικαστικές υποθέσεις και δεν κλήθηκε να καταθέσει ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής που συστάθηκε για να διερευνήσει το αποτυχημένο πραξικόπημα.

    Το μεγάλο σφάλμα του Τούρκου κατασκόπου

    Το τεράστιο λάθος του Οστούν ήταν ότι κατονόμασε τον στρατηγό, μέλος του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου Ακιν Οζτούρκ ως έναν εκ των ηγετών του πραξικοπήματος στην αεροπορική βάση στο Ικόνιο, όπου σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ πραξικοπηματιών και φιλοκυβερνητικών δυνάμεων. Αυτό που αγνοούσε ο Οστούν, όπως και αποδείχθηκε, ήταν ότι ο στρατηγός βρισκόταν σπίτι της κόρης του, που απέχει 4 με 5 χιλιόμετρα από την αεροπορική βάση, και έπαιζε με τα εγγόνια του. Μάλιστα, δεν είχε ιδέα για το τι γινόταν εκείνο το βράδυ.

    Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα της Διοίκησης του 8ου Σώματος Στρατού, που καταγράφουν τι συμβαίνει, στις 23:17 της 15ης Ιουλίου ο Οστούν τηλεφώνησε στον αρχηγό του Σώματος, λέγοντας ότι γίνεται πραξικόπημα και ο στρατηγός Οζτούρκ ήταν ο επικεφαλής.

    «Αυτή είναι η πρώτη γνωστή καταγραφή που αναγνώρισε την απόπειρα πραξικοπήματος από γκιουλενιστές και τον στρατηγό ως ηγέτη του, όταν κανείς δεν ήξερε τι συνέβαινε και οι άνθρωποι προσπαθούσαν να κατανοήσουν τη στρατιωτική κινητοποίηση που συνέβαινε στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα», σχολιάζει ο δημοσιογράφος, χαρακτηριστικά.

    Περίπου 20 λεπτά μετά από αυτήν την κλήση, ο Οστούν έδωσε εντολή στον φίλο του και Διοικητή των Ειδικών Δυνάμεων Αμπιντίν Ουνάλ να καλέσει τον Οζτούρκ να πάει επειγόντως στη βάση, όπως και έγινε. Όταν εκείνος έφτασε βρέθηκε ενώπιον του τότε αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Χουλούσι Ακάρ, ο οποίος του εξήγησε ότι ορισμένοι αξιωματικοί είχαν συμμετάσχει σε κάποιου είδους πραξικόπημα και του ζήτησε να μεσολαβήσει ώστε να παραδοθούν. Στην κατάθεσή του στο δικαστήριο, ο Οζτούρκ εξήγησε ότι ο Ακάρ ως ανώτατος διοικητής, αφού δεν ήταν όμηρος, θα μπορούσε εύκολα να βγει έξω και να διατάξει τους άντρες να σταματήσουν.

    Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, ο Οζτούρκ παραξενεύτηκε από την εντολή να μιλήσει ο ίδιος στους πραξικοπηματίες που βρίσκονταν στη 143η Μοίρα. Εκ των υστέρων, συνειδητοποίησε ότι η παρουσία του στη μέση των γεγονότων είχε ενορχηστρωθεί και είχε οδηγηθεί ως πρόβατο στη σφαγή.

    Τουρκία: Τα σκληρά βασανιστήρια του Οζτούρκ και η είδηση που πήρε πίσω το Anadolu

    Πολλοί μάρτυρες κατέθεσαν σε αρκετές δικαστικές υποθέσεις ότι ο Οζτούρκ δεν είχε καμία σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος και είχε προσπαθήσει να μεσολαβήσει προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Ωστόσο οι εισαγγελείς και τα δικαστήρια είχαν αγνοήσει όλες αυτές τις δηλώσεις και τα αποδεικτικά στοιχεία που υποστήριζαν την αθωότητά του.

    Τελικά, ο Οζτούρκ μεταφέρθηκε στη φυλακή, όπου υπέστη φρικτά βασανιστήρια. Ο δημοσιογράφος υποστηρίζει ότι τα δάχτυλά του στρατηγού κάηκαν ακόμη και με οξύ. Οπως γράφει, προσπάθησαν να τον αναγκάσουν να υπογράψει μια ψεύτικη ομολογία που είχε ήδη διαρρεύσει τις πρώτες πρωινές ώρες της 16ης Ιουλίου από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu για να δημιουργήσει την εικόνα ότι ήταν ο επικεφαλής των πραξικοπηματιών και είχε παραδεχτεί τα πάντα. Ομως, ο Οζτούρκ αρνήθηκε να υπογράψει το έγγραφο παρά τα βασανιστήρια, και το Anadolu αναγκάστηκε να ανακαλέσει την ψευδή είδηση ​​και να προχωρήσει σε διόρθωση.

    «Καταθέτοντας για πρώτη φορά την 1η Μαρτίου 2019 μετά από μια μακρά προδικαστική κράτηση σε απομόνωση, ο στρατηγός Οζτούρκ αποκάλυψε πώς του την έστησαν και σύρθηκε στη μέση των γεγονότων από τον κατάσκοπο. Κατονόμασε τον Οστούν ως τον άνθρωπο πίσω από την πλοκή και τον Ουνάλ ως συνεργός του. Χωρίς ανεξάρτητο δικαστικό σώμα και απουσία κριτικής στα ΜΜΕ, η ένσταση αθωότητας του Οζτούρκ δεν εισακούστηκε», γράφει το άρθρο, προσθέτοντας ότι παρόμοια ήταν και η μοίρα και άλλων αξιωματούχων. «Η απόπειρα πραξικοπήματος χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα για τη μετατροπή του καθεστώτος της Τουρκίας, για να περάσει στα χέρια ενός και μόνο άντρα».

    Γιατί ο Ερντογάν στόχευσε τον Οζτούρκ

    Σύμφωνα με το Nordic Monitor, η στοχοποίηση του Οζτούρκ δεν ήταν διόλου τυχαία. Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν και ο αρχηγός της MIT Χάκαν Φιντάν αντιμετώπιζαν σκληρή αντίσταση από ορισμένους στρατηγούς που είχαν δεσμούς με το ΝΑΤΟ. Ο Οζτούρκ, μάλιστα, κατείχε βασική θέση ως μέλος του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου και ηγείτο μίας ομάδας ανώτατων αξιωματικών που επέμενε για άμεσο τερματισμό της τουρκικής στρατιωτικής εμπλοκής στη Συρία. «Το ψεύτικο πραξικόπημα βοήθησε να σπάσει η αντίσταση στις ένοπλες δυνάμεις με την εκκαθάριση σχεδόν του 70% των ανωτάτων αξιωματικών».



    ΣΧΟΛΙΑ