• Διεθνής πολιτική

    Νετανιάχου: «Θα συνεχίσω τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Γάζα»

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου


    Αποφασισμένος να συνεχίσει τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Γάζα επιμένει να δηλώνει ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, παρά τις συνεχιζόμενες πιέσεις για κατάπαυση του πυρός, με τελευταία πιο ηχηρή αυτή του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σήμερα το απόγευμα.

    Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, την τέταρτη μέσα στην τελευταία εβδομάδα, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε στον Νετανιάχου πως αναμένει μια «σημαντική αποκλιμάκωση» εντός της ημέρας προς την κατεύθυνση μιας εκεχειρίας.

    «Οι δύο ηγέτες είχαν μια λεπτομερή συνομιλία σχετικά με την εξέλιξη των γεγονότων στη Γάζα, την πρόοδο του Ισραήλ στο να υποβαθμίσει τις ικανότητες της Χαμάς και άλλων τρομοκρατικών στοιχείων και τις τρέχουσες διπλωματικές προσπάθειες από τις περιφερειακές κυβερνήσεις και τις ΗΠΑ», δήλωσε σχετικά σε δημοσιογράφους η εκπρόσωπος Tύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν Πιερ.

    «Ο πρόεδρος ανέφερε στον πρωθυπουργό ότι αναμένει μια σημαντική αποκλιμάκωση σήμερα προς μια εκεχειρία», συμπλήρωσε η εκπρόσωπος Tύπου σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία.

    Δεν άργησε να έρθει το σχόλιο απ’ την πλευρά του Ισραήλ, με τον Νετανιάχου να δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει. «Κάθε μέρα χτυπάμε εγκαταστάσεις των τρομοκρατικών οργανώσεων, καταρρίπτοντας περισσότερα τρομοκρατικά προπύργια», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

    Ο Νετανιάχου απέφυγε να σχολιάσει ευθέως την έκκληση του Τζο Μπάιντεν για αποκλιμάκωση και αρκέστηκε στο να εκφράσει τη μεγάλη του εκτίμηση για την υποστήριξη του Αμερικανού προέδρου στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. «Είμαι αποφασισμένος να συνεχίσω αυτή την επιχείρηση μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος της- να φέρουμε πίσω την ειρήνη και την ασφάλεια σε εσάς, τους πολίτες του Ισραήλ», πρόσθεσε.

    Στο ίδιο πνεύμα είχε κινηθεί και νωρίτερα, σήμερα, μιλώντας σε δεκάδες διπλωμάτες και πρεσβευτές σε στρατιωτική βάση στο Τελ Αβίβ, όπου ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει «χρονοδιάγραμμα» για τέλος των εχθροπραξιών και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σύντομης κατάληψης της Γάζας προκειμένου να διαλυθεί η Χαμάς.

    «Υπάρχουν μόνο δύο τρόποι με τους οποίους μπορείτε να τους αντιμετωπίσετε» είπε αναφερόμενος στους μαχητές της Χαμάς. «Μπορείτε είτε να τους κατακτήσετε, και αυτό είναι πάντα μια ανοιχτή πιθανότητα, ή μπορείτε να τους αποτρέψετε, και τώρα είμαστε στη φάση της αποτροπής, αλλά πρέπει να πω ότι δεν αποκλείουμε τίποτα», τόνισε.

    Η δήλωση αυτή δεν συνάδει καθόλου με το πνεύμα άλλων επίσημων δηλώσεων αλλά και διαρροών για επικείμενη κατάπαυση του πυρός. Ενδεικτικά, σύμφωνα με πηγές της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz, ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος φέρεται να είπε το βράδυ της Τρίτης πως, «αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις», αναμένεται εκεχειρία με τη Γάζα την Πέμπτη.

    «Προετοιμαζόμαστε για πολλές ημέρες επιπλέον επιχειρήσεων», δήλωσε απ’ την άλλη ανώτατος Ισραηλινός αξιωματούχος στους δημοσιογράφους, προειδοποιώντας ότι το Ισραήλ δεν θα δεσμευθεί για παύση των εχθροπραξιών πριν βεβαιωθεί ότι η επίθεσή του έχει εκπληρώσει τους στόχους της, δηλαδή την μείωση των στρατιωτικών ικανοτήτων της Χαμάς. «Στο εξής το ερώτημα είναι αν η Χαμάς αντιλαμβάνεται το μήνυμα».

    Αργά χθες το απόγευμα, ο δεύτερος στην ιεραρχία της Χαμάς, Μούσα Αμπού Μαρζούκ, είπε στους New York Times ότι η παλαιστινιακή οργάνωση είναι έτοιμη για κατάπαυση του πυρός σε «αμοιβαία βάση».

    Απ’ την άλλη πλευρά ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς κατηγόρησε το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου.

    Διαβάστε επίσης:

    Νετανιάχου: «Απόλυτα νόμιμος στόχος» το κτίριο όπου στεγάζονταν μέσα ενημέρωσης



    ΣΧΟΛΙΑ