• Διεθνής πολιτική

    Νετανιάχου: Μία εξτρεμιστική μειονότητα είναι έτοιμη να διχάσει το Ισραήλ

    Μπενιαμίν Νετανιάχου

    Μπενιαμίν Νετανιάχου


    Για “κρίσιμο σταυροδρόμι” έκανε λόγο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε τηλεοπτικό διάγγελμά του το βράδυ της Δευτέρας, στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων στη χώρα.

    Σε ομιλία του, ο “Μπίμπι” είπε ότι στο Ισραήλ “υπάρχει μία εξτρεμιστική μειονότητα, η οποία είναι έτοιμη να διχάσει το έθνος”, ενώ επεσήμανε ότι δεν έχει καμία διάθεση “να διαιρέσω το έθνος σε κομμάτια”.

    Αναφερόμενος στο γεγονός ότι ελήφθη η απόφαση να μπει “στον πάγο” η προγραμματισθείσα μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, μετά από τις χθεσινοβραδινές σφοδρές αντιδράσεις πολιτών, ο Νετανιάχου είπε ότι η χώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και ότι πήρε “ένα τάιμ-άουτ για τον διάλογο. Η κρίση υποχρεώνει άπαντες να δράσουν με υπευθυνότητα. Θα αναποδογυρίσω κάθε πέτρα για να βρω λύση”.

    Όπως είπε στην ομιλία του ο Νετανιάχου θα καθυστερήσεις τις προγραμματισθείσες αναγνώσεις (δεύτερη και τρίτη) του επίμαχου νομοσχεδίου στην Κνεσέτ. “Από τη βούληση να αποτρέψω τη ρήξη στο έθνος, αποφάσισα να καθυστερήσω τη δεύτερη και την τρίτη ανάγνωση προκειμένου να επιτύχω μια ευρεία συναίνεση”, είπε.

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κέρδισε την υποστήριξη ενός βασικού εταίρου του συνασπισμού για να καθυστερήσει την προτεινόμενη αποδυνάμωση του δικαστικού συστήματος, αφού το βασικό συνδικάτο της χώρας ηγήθηκε μιας πανεθνικής απεργίας, ενώ χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν στους δρόμους.

    Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβίρ συμφώνησε να δώσει στον Νετανιάχου περισσότερο χρόνο για να εγκρίνει τα σχέδια εν μέσω άνευ προηγουμένου αντίδρασης που παρέλυσε την οικονομία. Ο πρωθυπουργός υπολόγιζε στην ακροδεξιά υποστήριξη του Μπεν Γκβίρ για να επιστρέψει στην εξουσία στις εκλογές στα τέλη του περασμένου έτους.

    Ο υπουργός Οικονομίας Νιρ Μπαρκάτ είναι μεταξύ των ανώτερων αξιωματούχων που ζητούν παύση, λέγοντας ότι δεν αξίζει να διακινδυνευθεί το ξέσπασμα ενός εμφυλίου πολέμου για τη μεταρρύθμιση. Οι προτάσεις έχουν διχάσει έντονα την ισραηλινή κοινωνία και ομάδες τόσο υπέρ όσο και κατά της εν λόγω αλλαγής έχουν απευθύνει κάλεσμα για περισσότερες διαμαρτυρίες, αυξάνοντας τον κίνδυνο έκρηξης βίας.

    Μάλιστα χιλιάδες υποστηρικτές των σχεδίων της κυβέρνησης για αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος άρχισαν να διαδηλώνουν, το απόγευμα της Δευτέρας έξω από την Κνεσέτ, το κοινοβούλιο της χώρας στην Ιερουσαλήμ, προτρέποντας τους πολιτικούς να συνεχίσουν την επίμαχη νομοθεσία. “Ο λαός απαιτεί νομική μεταρρύθμιση!” έψαλλαν.

    Κατευθύνθηκαν απέναντι από ήδη συγκεντρωμένους διαδηλωτές κατά του νομοσχεδίου και φώναζαν συνθήματα η μια πλευρά στην άλλη μεταξύ των οποίων οι κατά φώναξαν “Δημοκρατία!” και οι υπέρ “Μεταρρυθμίσεις!” Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρή βία.

    Στο άκουσμα της είδησης για “καθυστέρηση των αναγνώσεων” στην Κνεσέτ, η Εργατική Ένωση του Ισραήλ ματαίωσε την εξαγγελθείσα απεργία. “Η απεργία που εξήγγειλα σήμερα το πρωί θα τελειώσει”, είπε ο Άρνον Μπαρ-Ντέιβιντ, πρόεδρος της εργατικής ομοσπονδίας Χισταντρούτ, τη Δευτέρα, επαινώντας τον Νετανιάχου για την κίνηση και προσφέροντας βοήθεια στη διαμόρφωση μιας μεταρρύθμισης με αμοιβαία συμφωνία.

    Διαβάστε επίσης:

    ΝΑΤΟ: Μετά από το “ΟΚ” της Τουρκίας η Ουγγαρία ενέκρινε την υποψηφιότητα της Φινλανδίας



    ΣΧΟΛΙΑ