• Διεθνής πολιτική

    Νετανιάχου: Ανάγκη μία κυβέρνηση ενότητας στο Ισραήλ

    • NewsRoom
    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου


    Το πολιτικό σκηνικό στο Ισραήλ δεν έχει ξεκαθαρίσει μετά την πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση. Ο πρόεδρος του κινήματος «Μπλε και Λευκό» Μπένι Γκάτς προηγείται με 32 έδρες ενώ ο Μπενιαμίν Νιετανιάχου ακολουθεί σε απόσταση βολής με 31 έδρες.

    Έτσι ο Νετανιάχου έφτασε στο σημείο να ζητήσει από τον Γκάτς να δημιουργήσουν από κοινού μια ισχυρή κυβέρνηση συνασπισμού καθώς κανένα από τα δύο κόμματα δεν εξασφαλίζουν ξεκάθαρη πλειοψηφία.

    «Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ζήτησα να εγκαθιδρυθεί μια δεξιά κυβέρνηση, όμως προς λύπη μου τα εκλογικά αποτελέσματα δείχνουν πως αυτό είναι αδύνατον», δήλωσε ο Νετανιάχου. «Μπένι, πρέπει να δημιουργήσουμε μια ευρεία κυβέρνηση ενότητας και σήμερα ακόμη. Το έθνος περιμένει από εμάς, και από τους δυο μας, να επιδείξουμε υπευθυνότητα και να επιδιώξουμε συνεργασία» κατέληξε.

    Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρεουβέν Ριβλίν καλωσόρισε την έκκληση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για τον σχηματισμό ενός ευρύ συνασπισμού με τον κεντρώο αντίπαλό του.

    «Σας συγχαίρω, κύριε πρωθυπουργέ, για την έκκληση αυτή. Είναι μια σημαντική έκκληση», δήλωσε ο Ριβλίν σε ομιλία του στη διάρκεια τελετής στη μνήμη του πρώην πρωθυπουργού Σιμόν Πέρες, την οποία παρακολουθούσαν τόσο ο Νετανιάχου όσο και ο αντίπαλός του, ο Μπένι Γκαντς.

    Μιλώντας στην ίδια τελετή, ο Νετανιάχου υπαινίχθηκε μια ενδεχόμενη συμφωνία με τον Γκαντς για εκ περιτροπής πρωθυπουργία.

    Ο ίδιος επισήμανε πως ο εκλιπών Σιμόν Πέρες, πρώην ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, είχε σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό με τον συντηρητικό Ιτζχάκ Σαμίρ, με τον οποίο εναλλάσσονταν στην πρωθυπουργία στο διάστημα από το 1984 έως το 1988.

    «Όταν δεν υπήρξε καθαρή νίκη στις βουλευτικές εκλογές, ο Σιμόν επέλεξε την εθνική ενότητα. Αυτός και ο Ιτζχάκ Σαμίρ συμφώνησαν να συνεργασθούν για να οδηγήσουν το Ισραήλ σε μια ασφαλή ακτή», δήλωσε στην ομιλία του ο Νετανιάχου παρουσία του Γκαντς.

    «Σ’ αυτές τις εκλογές επίσης δεν υπάρχει ξεκάθαρος νικητής. Και σας καλώ, Μπένι … Ας εργασθούμε μαζί για να φέρουμε και πάλι το Κράτος του Ισραήλ σε ασφαλείς ακτές», πρόσθεσε.



    ΣΧΟΛΙΑ