• Διεθνής πολιτική

    Νέα πρόκληση Τσελίκ: Εχθρική ενέργεια το λοκάρισμα τουρκικών αεροσκαφών από S-300

    • NewsRoom

    Ομέρ Τσελίκ


    Νέα επίθεση κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο Ομέρ Τσελίκ αναφορικά το «λοκάρισμα» αεροσκαφών από τους S-300, χαρακτηρίζοντάς το εχθρική ενέργεια.

    Συγκεκριμένα ο Τσελίκ ανέφερε:

    «Το λοκάρισμα των αεροσκαφών μας με τους S-300 θεωρείται εχθρική ενέργεια προς το ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα έχει εχθρική στάση απέναντι στην Τουρκική Πολεμική Αεροπορία (TAF). Αυτό δεν σημαίνει τίποτα για τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (TSK). Το κλείδωμα του ραντάρ έναντι του μεγέθους και της ισχύος της TAF δεν έχει νόημα.

    Για την Ελλάδα το θέμα σχετίζεται με αυτό: Υπάρχει αδυναμία κλήσης άλλων χωρών για να παρουσιάσουν τις σημαίες τους δίπλα τους στο Αιγαίο ή στη Μεσόγειο με οποιονδήποτε τρόπο. Ενώ είναι δυνατό να διαχειριστεί αυτή τη διαδικασία ειρηνικά με την Τουρκία, υπάρχει ένα παραπονεμένο στυλ. Τα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας μπορούν να λυθούν στο τραπέζι, αλλά είναι η ελληνική πλευρά που πάντα αποφεύγει το τραπέζι. Η Τουρκία είναι ένα μεγάλο διπλωματικό κράτος. Αυτό το ζήτημα δεν είναι κάτι που μπορεί να επιλυθεί με το “λοκάρισμα” στα ραντάρ.

    Η τουρκική διπλωματία και παράδοση έχει και υψηλή ικανότητα επίλυσης έχει και λύσεις έχει. Επειδή όμως δεν υπήρχε λύση, έφεραν αυτή την κατάσταση. Ζητήστε από τις ελληνικές αρχές να ενεργήσουν με κοινή λογική, να αποφύγουν απειλές, παρενοχλήσεις ή dogfight. Να αποφύγουν να κάνουν ψευδείς εκτιμήσεις εναντίον τουρκικών αεροπλάνων σαν να πετούσαν στον ελληνικό εναέριο χώρο.

    Αν γίνει σεισμός, η Τουρκία θα είναι μαζί τους. Αν υπάρξει οικονομική κρίση, η Τουρκία θα είναι μαζί τους. Το τραπέζι πρέπει να προστατεύεται.

    Η Ελλάδα πρέπει επίσης να μείνει μακριά από τις παρενοχλήσεις».

    Διαβάστε επίσης:

    Συνάντηση Δένδια με Λετονό ΥΠΕΞ: Τα όργανα του ΝΑΤΟ να σέβονται τις αρχές της Συμμαχίας



    ΣΧΟΛΙΑ