• Διεθνής πολιτική

    Νέα «κωλοτούμπα» Ερντογάν στο ΝΑΤΟ – Δεν έκανε καμία αναφορά στα ελληνικά νησιά

    • Contributor
    O Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπροστά από τουρκικές σημαίες

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Καμία αναφορά στα θέματα στρατιωτικοποίησης ή και κυριαρχίας ελληνικών νησιών δεν έκανε τελικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνκατά την παρέμβαση του στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις υπουργών του και πρωτοσέλιδων του φιλοκυβερνητικού Τύπου στην Τουρκία με συνεχείς σχετικές διαρροές από το «Λευκό Παλάτι» τις δύο προηγούμενες εβδομάδες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Μαδρίτη, ο Τούρκος Πρόεδρος κατά τη σύντομη παρέμβαση του, περιορίστηκε σε αναφορές σχετικές με την ημερήσια διάταξη της Συνόδου και σε αιτιάσεις για την τρομοκρατία του PKK και των Κούρδων στη Συρία, επαναλαμβάνοντας τις πάγιες θέσεις της Άγκυρας, όπως αυτές αποτυπώθηκαν και στη χθεσινή Συμφωνία με τη Σουηδία και την Φινλανδία.

    Στην δική του παρέμβαση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, όπως και τον κίνδυνο μιας πιθανής αποσταθεροποίησης της περιοχής, στην συγκεκριμένη συγκυρία. Ενώ, αναφέρθηκε στις κυρώσεις προς τη Ρωσία και υπογράμμισε το πόσο σημαντικό είναι αυτές να εφαρμόζονται από όλους, «φωτογραφίζοντας» εμμέσως πλην σαφώς την Τουρκία. Επανέλαβε επίσης, την ανάγκη ενότητας και ταχύτητας στη λήψη αποφάσεων εντός της Συμμαχίας.

    Η ελληνική πλευρά φέρεται απολύτως ικανοποιημένη από το γεγονός ότι στο Νέο Δόγμα του ΝΑΤΟ γίνεται λόγος για την ανάγκη προστασίας της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών-μελών της Συμμαχίας, τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, καθώς και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Με ενδιαφέρον αναμένεται εξάλλου και η συνάντηση που θα έχει ο Ερντογάν με τον Πρόεδρο Μπάιντεν το απόγευμα.

    Διαβάστε επίσης

    Τι σηματοδοτεί η Συμφωνία Τουρκίας-Σουηδίας-Φινλανδίας – Το παρασκήνιο και οι προεκτάσεις



    ΣΧΟΛΙΑ