• Διεθνής πολιτική

    Ν. Αφρική: Στο Συνταγματικό Δικαστήριο προσέφυγε ο Πρόεδρος Ραμαφόζα κατά της εμπλοκής του σε σκάνδαλο

    • NewsRoom
    Σίριλ Ραμαφόσα, πρόεδρος Νοτίου Αφρικής

    Σίριλ Ραμαφόσα, πρόεδρος Νοτίου Αφρικής


    Στο Συνταγματικό Δικαστήριο προσέφυγε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα, κατόπιν της εμπλοκής του σε σκάνδαλο διαφθοράς, αιτούμενος την ακύρωση της κοινοβουλευτικής έκθεσης που έχει υποστεί. Έκθεση, μάλιστα που τον έφεσε αντιμέτωπο με την εκκίνηση της διαδικασίας καθαίρεσής του από το προεδρικό αξίωμα.

    Συγκεκριμένα, στην γραπτή του κατάθεση ο Ραμαφόζα αιτείται “να αναθεωρηθεί, να κηρυχθεί παράνομη και να μην ληφθεί υπόψη” η έκθεση που υποβλήθηκε την Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου στο Κοινοβούλιο της χώρας.

    Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, ο Πρόεδρος κατηγορείται για απόκρυψη μιας διάρρηξης σε αγρόκτημα ιδιοκτησίας του, εν έτει 2020, όπου δεν καταγγέλθηκε στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές και την εφορία.  Στη διάρρηξη αυτή, οι δράστες φέρεται να έκλεψαν 580.000 δολάρια τα οποία ήταν κρυμμένα κάτω από τα μαξιλάρια ενός καναπέ.

    Εξετάζοντας, λοιπόν, την υπόθεση αυτή, μια ανεξάρτητη επιτροπή που είχε ορίσει το Κοινοβούλιο, με επικεφαλής έναν πρώην πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου, εκτιμά ότι ο Ραμαφόζα ενδέχεται να παραβίασε το Σύνταγμα.

    Με βάση τα παραπάνω, το Κοινοβούλιο πρόκειται να συνεδριάσει εκτάκτως αύριο, Τρίτη, για να αποφασίσει εάν τελικά θα εκκινήσει ή όχι η διαδικασία καθαίρεσης του προέδρου. Το κυβερνών κόμμα του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου (ANC), το οποίο δε σήμερα, εξέφρασε τη στήριξή του στον Πρόεδρο, διαθέτει άνετη πλειοψηφία στο Σώμα, γεγονός το οποίο αποτελεί θετική εξέλιξη για τον κατηγορούμενο. Όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος, Πολ Μασατίλε, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Γιοχάνεσμπουργκ, η Εθνική Εκτελεστική Επιτροπή αποφάσισε ότι οι βουλευτές θα ψηφίσουν κατά της υιοθέτησης αυτής της έκθεσης,

    Μέχρι την παρούσα στιγμή, δεν έχει ασκηθεί καμία δίωξη στον Πρόεδρο, ωστόσο για την υπόθεση αυτή διεξάγεται προκαταρκτική ποινική έρευνα.

    Διαβάστε επίσης:

    Ο ESM ενέκρινε την αίτηση ένταξης της Κροατίας

    Λιβύη: Η Κυβέρνηση της Τρίπολης αίρει την κατάσταση ανωτέρας βίας για τις έρευνες υδρογονανθράκων

    Ένωσις Ελλήνων Εφοπλιστών: Θετικά στοιχεία στην προσωρινή συμφωνία για την ένταξη της ναυτιλίας στο Σύστημα Δικαιωμάτων Εκπομπών της ΕΕ



    ΣΧΟΛΙΑ