• Διεθνής πολιτική

    Μητσοτάκης – Ζελένσκι: Θέμα σε όλα τα μέσα ενημέρωσης του κόσμου η πυραυλική επίθεση στην Οδησσό

    Μητσοτάκης και Ζελένσκι

    Μητσοτάκης και Ζελένσκι


    Θέμα σε όλα τα μεγάλα ξένα ενημέρωσης έγινε η πυραυλική επίθεση στην Οδησσό, την ώρα που ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα συναντούσε τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι.

    Το BBC αναφέρει πως «οι θανατηφόρες εκρήξεις συγκλόνισαν τη νότια λιμενική πόλη της Ουκρανίας, την Οδησσό, την ώρα που ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συναντούσε τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη».

    «Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το ζευγάρι άκουσε τον ήχο των σειρήνων και τις εκρήξεις» συμπληρώνει το BBC στο δημοσίευμά του για την επίθεση στην Οδησσό και την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουκρανία.

    Τέλος το BBC αναφέρει ότι πως Κυριάκος Μητσοτάκης και Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκαν το σπίτι, που υπέστη ζημιές από την πυραυλική επίθεση. «Η παρουσία μου εδώ αντανακλά τον σεβασμό ολόκληρου του ελεύθερου κόσμου για τον λαό σας και υπογραμμίζει τη δέσμευση της Ελλάδας να παραμείνει στο πλευρό σας» είπε, μεταξύ άλλων, ο Έλληνας πρωθυπουργός στον Ουκρανό πρόεδρο.

    Οι Financial Times στον τίτλο τους υπογραμμίζουν πως «ρωσική ρουκέτα παραλίγο να χτυπήσει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη». «Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον πύραυλο» δήλωσε στους FT ο εκπρόσωπος του πολεμικού ναυτικού της Ουκρανίας Dmytro Pletenchuk. Η Ρωσία υπογράμμισε ότι χτύπησε ένα υπόστεγο που στεγάζει θαλάσσια μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί για επιθέσεις σε ρωσικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα.

    Στο δημοσίευμα παρατίθενται, επίσης, οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για το πώς έζησε την πυραυλική επίθεση. «Οι σειρήνες χτύπησαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης. Λίγο αργότερα, καθώς μπαίναμε στα αυτοκίνητά μας, ακούσαμε μια μεγάλη έκρηξη».

    «Το περιστατικό ήταν η πιο ζωντανή υπενθύμιση ότι στην Ουκρανία διεξάγεται ένας πραγματικός πόλεμος» πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, με το δημοσίευμα να κλείνει αναφέροντας πως πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη χώρα, από τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος.

    Το αμερικάνικο μέσο, ABC, με τη σειρά του περιγράφει πως «ένας ρωσικός πύραυλος εξερράγη στην ουκρανική πόλη-λιμάνι Οδησσό νωρίς το πρωί της Τετάρτης, λίγα μέτρα μακριά από το σημείο όπου ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συναντούσε τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη».

    «Χτύπησε μερικές εκατοντάδες μέτρααπό εμάς, ενώ η συνάντηση ήταν σε εξέλιξη» δήλωσε πηγή στο αμερικάνικο μέσο, περιγράφοντας τα όσα έγιναν στην Οδησσό και στην επίσκεψη Μητσοτάκη – Ζελένσκι.

    Η πηγή πρόσθεσε επίσης ότι αυτό ήταν «η πιο κοντινή επίθεση σε αστικό ιστό για τον Ζελένσκι, αν εξαιρέσει κανείς τις τακτικές του επισκέψεις στην πρώτη γραμμή του πολέμου».

    Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από την ίδια πηγή, «ο στόχος του ρωσικού πυραύλου φαίνεται πως δεν ήταν ούτε ο Μητσοτάκης, ούτε ο Ζελέσνκι, αλλά συνήθεις στόχοι του Κρεμλίνου».

    «Ρωσική πυραυλική επίθεση κοντά στην αυτοκινητοπομπή του Ζελένσκι και του Ελληνα πρωθυπουργού στην Οδησσό», είναι ο τίτλος του CNN. Οπως αναφέρει το αμερικανικό μέσο:

    «Ένας ρωσικός πύραυλος που σκότωσε πέντε ανθρώπους στο λιμάνι της Οδησσού της Μαύρης Θάλασσας την Τετάρτη προσγειώθηκε μόλις 500 μέτρα από μια αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, δήλωσε πηγή.

    Η πηγή είπε ότι η συνοδεία των δύο ηγετών αισθάνθηκε τον αντίκτυπο της απεργίας και η ομάδα είδε ένα «σύννεφο μανιταριών» καπνού. Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση και άλλοι τραυματίστηκαν, δήλωσε στο CNN ένας εκπρόσωπος του Ουκρανικού Ναυτικού, Ντμίτρο Πλετεντσούκ. Κανένας από τους δύο ηγέτες δεν τραυματίστηκε, αλλά ο Ζελένσκι είπε ότι ήταν αρκετά κοντά ώστε να έχει δει και ακούσει το χτύπημα.



    ΣΧΟΛΙΑ