• Διεθνής πολιτική

    Μετά την Γερμανία και η Ολλανδία στέλνει αντιαρματικά στην Ουκρανία – Σκέψεις για αποστολή Patriot στην Σλοβακία

    • NewsRoom
    Στρατιώτης στοχεύει από χαράκωμα με αντιαρματικό όπλο Panzerfaust-3

    Στρατιώτης στοχεύει από χαράκωμα με αντιαρματικό όπλο Panzerfaust-3


    Αντιαρματικά όπλα αποφάσισε να στείλει στην Γερμανία η Ολλανδία, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας.

    Η ολλανδική κυβέρνηση θα προμηθεύσει 50 αντιαρματικά όπλα Panzerfaust-3 και 400 ρουκέτες, αναφέρει το υπουργείο σε επιστολή του προς το κοινοβούλιο.

    Η Ολλανδία εξετάζει επίσης από κοινού με τη Γερμανία την αποστολή ενός συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας Patriot σε ομάδα μάχης του ΝΑΤΟ στη Σλοβακία, προσθέτει.

    Νωρίτερα, η Γερμανίας, πραγματοποιώντας στροφή στην μέχρι τώρα πολιτική της, αποφάσισε την αποστολή μεγάλου πλήθους αντιαρματικών όπλων καθώς και πυραύλων Stinger στην Ουκρανία.

    Ειδικότερα η Γερμανία θα προμηθεύσει το οπλοστάσιο της Ουκρανίας με αντιαρματικά οβιδοβόλα D-30 από το οπλοστάσιο του «Λαϊκού Στρατού» της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, μέσω της Εσθονίας. Τα όπλα είχαν αρχικά πωληθεί στη Φινλανδία το 1990 και αναμένεται να παραδοθούν «το συντομότερο δυνατό» στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

    Επιπλέον, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε απόψε την έγκριση της παράδοσης 400 αντιαρματικών ρουκετοβόλων μέσω Ολλανδίας και 14 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και 10.000 τόνους πυρομαχικών μέσω Πολωνίας.

    Απευθείας από τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις θα αποσταλούν στην Ουκρανία ακόμη 1000 αντιαρματικά και 500 πύραυλοι Stinger.

    «Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής. Απειλεί ολόκληρη τη μεταπολεμική τάξη μας. Σε αυτή την κατάσταση, είναι καθήκον μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να αμυνθεί εναντίον του στρατού εισβολής του Βλαντίμιρ Πούτιν. Η Γερμανία είναι στο πλευρό της Ουκρανίας», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς με ανάρτησή του στο Twitter.

    Την απόφαση της κυβέρνησης χαιρέτισε και ο εκπρόσωπος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) για θέματα εξωτερικής πολιτικής Νόρμπερτ Ρέτγκεν: «Πρόκειται για μια αλλαγή πορείας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η οποία αξίζει την πλήρη στήριξή μας. Έστω και αν πρόκειται μόνο για ένα πρώτο βήμα», έγραψε στο Twitter.

    Σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία και τα συμβόλαια πώλησης οπλικών συστημάτων, ακόμη και οι αγοραστές των γερμανικών όπλων θα πρέπει να λάβουν την έγκριση του Βερολίνου πριν τα μεταπωλήσουν σε τρίτους, καθώς η Γερμανία ασκεί ιδιαίτερα περιοριστική πολιτική, απαγορεύοντας τη διάθεση γεμανικών θανατηφόρων όπλων σε περιοχές κρίσης.

    Διαβάστε επίσης

    Σκληραίνει τη στάση της η Γερμανία: Ναι στον περιορισμό της Ρωσίας από το SWIFT, στέλνει όπλα στην Ουκρανία

    Τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την Κυριακή για τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το SWIFT



    ΣΧΟΛΙΑ