• Διεθνής πολιτική

    Μέρκελ: Θα της απονεμηθεί το βραβείο των προσφύγων από τον ΟΗΕ

    • NewsRoom

    Άνγκελα Μέρκελ Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


    Όπως ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, το φετινό Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν της Ύπατης Αρμοστείας, απονέμεται στην Δρ Άνγκελα Μέρκελ, πρώην Ομοσπονδιακή Καγκελάριο της Γερμανίας.

    Φέτος συμπληρώνεται ένας αιώνας από τότε που ο Fridtjof Nansen – ο πρώτος Ύπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες – τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 1922 για τις προσπάθειές του να επαναπατρίσει αιχμαλώτους πολέμου και να προστατεύσει εκατομμύρια πρόσφυγες που εκτοπίστηκαν λόγω συγκρούσεων, επανάστασης και κατάρρευσης της δυναστείας Ρομανόφ, της Οθωμανικής και της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας.

    «Ήταν μια κατάσταση που έθεσε τις ευρωπαϊκές μας αξίες σε δοκιμασία »

    Υπό την ηγεσία της τότε Ομοσπονδιακής Καγκελαρίου Μέρκελ, η Γερμανία υποδέχθηκε περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο το 2015 και το 2016 – στο αποκορύφωμα της σύγκρουσης στη Συρία και εν μέσω θανάσιμης βίας σε άλλα μέρη.

    Τότε, η τότε Καγκελάριος είπε: «Ήταν μια κατάσταση που έθεσε τις ευρωπαϊκές μας αξίες σε δοκιμασία όσο ελάχιστες φορές στο παρελθόν. Δεν ήταν τίποτα περισσότερο ούτε λιγότερο από μια ανθρωπιστική επιταγή». Κάλεσε τους συμπατριώτες της Γερμανούς να απορρίψουν τον διχαστικό εθνικισμό και τους προέτρεψε να είναι «σίγουροι για τον εαυτό τους και ελεύθεροι, συμπονετικοί και ανοιχτόμυαλοι».

    Ηθικό και πολιτικό θάρρος

    Ο Filippo Grandi, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, επαίνεσε την αποφασιστικότητα της πρώην Ομοσπονδιακής Καγκελαρίου Μέρκελ να προστατεύσει τους αιτούντες άσυλο και να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ανθρωπιστικές αρχές και το διεθνές δίκαιο. «Βοηθώντας περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες να επιβιώσουν και να ξαναχτίσουν τη ζωή τους, η Άνγκελα Μέρκελ επέδειξε μεγάλο ηθικό και πολιτικό θάρρος», είπε ο Γκράντι.

    «Ήταν αληθινή ηγεσία, το να κάνει έκκληση στην κοινή μας ανθρωπιά, και να αντισταθεί σταθερά ενάντια σε αυτούς που κήρυτταν φόβο και διακρίσεις. Έδειξε τι μπορεί να επιτευχθεί όταν οι πολιτικοί ακολουθούν τη σωστή πορεία δράσης και εργάζονται για να βρουν λύσεις στις προκλήσεις του κόσμου αντί να μεταθέτουν απλώς την ευθύνη σε άλλους».

    Η επιτροπή επιλογής είπε ότι αναγνωρίζει την «ηγεσία, το θάρρος και τη συμπόνια της πρώην Ομοσπονδιακής Καγκελαρίου Μέρκελ για τη διασφάλιση της προστασίας εκατοντάδων χιλιάδων απελπισμένων ανθρώπων», καθώς και τις προσπάθειές της να βρει «βιώσιμες μακροπρόθεσμες λύσεις» για όσους αναζητούν ασφάλεια.

    Δείτε το βίντεο

    Διαβάστε επίσης

    ΕΕ – Ενεργειακή κρίση: Η Γερμανία κάνει το δικό της παιχνίδι με το πακέτο των 200 δισ. ευρώ

    Ουκρανία: Δύσκολος προβλέπεται ο φετινός χειμώνας – Φόβοι για επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές



    ΣΧΟΛΙΑ