• Διεθνής πολιτική

    Λιβύη: Η Αθήνα απαντά στην Τρίπολη για τις θαλάσσιες ζώνες με επιστολή στον ΟΗΕ

    Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά, πρωθυπουργός της κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην Τρίπολη της Λιβύης

    Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά, πρωθυπουργός της κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην Τρίπολη της Λιβύης


    Στην αντίκρουση των ισχυρισμών της κυβέρνησης της Τρίπολης για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών της, όπως αυτοί εκφράστηκαν μέσω επιστολής της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Λιβύης προς τον ΓΓ του ΟΗΕ (από τις 13 Φεβρουαρίου), πέρασε η Αθήνα, με επιστολή προς τον ίδιο αποδέκτη από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο (MA) της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη.

    Στην επιστολή της ΜΑ της Λιβύης στον ΟΗΕ, αναφορικά με το διάταγμα του Προέδρου της Αιγύπτου για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών της Αιγύπτου, παρατίθενται συντεταγμένες και χάρτης με τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της Λιβύης, σύμφωνα με τη θεώρηση των πραγμάτων από την πλευρά της κυβέρνησης της Τρίπολης.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα απέρριψε τους λιβυκούς ισχυρισμούς σχετικά με τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της Λιβύης, στον βαθμό που αυτά θίγουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

    Πιο συγκεκριμένα, το τμήμα του ανατολικού θαλασσίου συνόρου που παρουσιάζει η κυβέρνηση της Τρίπολης στην επιστολή της, παραβιάζει την ΑΟΖ της Ελλάδας, βάσει της διμερούς συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση των ΑΟΖ των δύο χωρών, η οποία συνήφθη με βάση το διεθνές δίκαιο και υπεγράφη στις 6 Αυγούστου του 2020).

    Επιπλέον, να σημειωθεί δε, ότι τμήμα των διεκδικούμενων από την κυβέρνηση της Τρίπολης ανατολικών θαλάσσιων συνόρων βασίζεται σε οριοθέτηση του τουρκο-λιβυκού μνημονίου του 2019, το οποίο ωστόσο,δεν έχει επικυρωθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, και επομένως είναι άκυρο και δεν μπορεί να παράξει οποιαδήποτε έννομα αποτελέσματα, καθώς παραβιάζει θεμελιώδεις κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας, χωρίς να λαμβάνει υπόψην τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

    Παράλληλα, οι εν λόγω λιβυκοί ισχυρισμοί απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο Θάλασσα, όπως αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές.

    Τέλος, φέρεται ότι στην επιστολή του ΜΑ της Ελλάδας στον ΟΗΕ επαναλαμβάνεται η δέσμευση της χώρας για την επίλυση οποιασδήποτε διαφοράς οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με γειτονικές χώρες με ειρηνικά μέσα, όπως το έχει πράξει ήδη με την Ιταλία και την Αίγυπτο.

    Διαβάστε επίσης:

    Ζελένσκι: Η ουκρανική αντεπίθεση θα είναι επιτυχημένη – Το ηθικό της Ρωσίας είναι χαμηλό



    ΣΧΟΛΙΑ