• Διεθνής πολιτική

    Λιβύη: H κυβέρνηση Σάρατζ μπλοκάρει τη συνάντηση του Αραβικού Συνδέσμου για την κατάσταση στη χώρα

    Μοχάμαντ Ταχέρ Σιάλα , ΥΠΕΞ GNA


    Την πρόθεσή της να μπλοκάρει τη συνάντηση του Αραβικού Συνδέσμου για το ζήτημα της Λιβύης ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Τρίπολης του Φαγιέζ αλ Σάρατζ.

    Η συνάντηση σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών είναι προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα, μετά από αίτημα της Αιγύπτου. Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης, Μοχάμαντ Ταχέρ Σιάλα δήλωσε στο εκτελεστικό συμβούλιο του Συνδέσμου την Παρασκευή πως η προγραμματισμένη συνάντηση θα «βαθύνει το ρήγμα» μεταξύ των αραβικών κυβερνήσεων πάνω στο ζήτημα της Λιβύης.

    Ο Σιάλα παραπονέθηκε πως δεν υπάρχει συνεννόηση με την κυβέρνηση της Τρίπολης για την σύγκληση της συνάντησης, ενώ διαφώνησε και με την μορφή  της τηλεδιάσκεψης (λόγω των προστατευτικών μέτρων για τον κορονοϊό), υποστηρίζοντας πως τα σημαντικά ζητήματα που θα αναλυθούν δεν μπορεί να συζητηθούν από απόσταση.

    The GNA has been in the ascendancy since its Turkish-backed forces defeated a year-long offensive by the LNA, led by Gen. Khalifa Haftar, against the capital earlier this month and drove them out of western Libya.

    Υπενθυμίζεται πως τόσο η κυβέρνηση της Τρίπολης όσο και η Τουρκία έχουν απορρίψει την κατάπαυση πυρός που προτείνει η ειρηνευτική πρωτοβουλία της Αιγύπτου, την οποία έχουν καλωσορίσει το LNA, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιορδανία και η Σαουδική Αραβία.



    ΣΧΟΛΙΑ