• Διεθνής πολιτική

    Λίβανος: Αναβλήθηκε η ανακοίνωση της απόφασης για τη δολοφονία Χαρίρι, λόγω της τραγωδίας στη Βηρυτό

    • NewsRoom

    Ραφίκ Χαρίρι


    Το Ειδικό Δικαστήριο για τον Λίβανο έκανε γνωστό σήμερα ότι θα αναβάλει την ανακοίνωση της απόφασής του, στη δίκη για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, μετά την καταστροφική έκρηξη που σημειώθηκε στο λιμάνι της Βηρυτού την Τρίτη.

    Η απόφαση για τους τέσσερις κατηγορουμένους ήταν προγραμματισμένο να ανακοινωθεί την Παρασκευή, 7 Αυγούστου. Όλοι τους κατηγορούνται για συμμετοχή στη βομβιστική επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο Χαρίρι, το 2005.

    Η ανακοίνωση της απόφασης μετατέθηκε για τις 18 Αυγούστου «σε ένδειξη σεβασμού για τα αμέτρητα θύματα», ανέφερε το δικαστήριο που εδρεύει στην Ολλανδία.

    Ο Ραφίκ Χαρίρι ήταν πρωθυπουργός του Λιβάνου από το 1992 έως το 1998 και ξανά από το 2000 μέχρι την παραίτησή του στις 20 Οκτωβρίου 2004. Στις 14 Φεβρουαρίου του 2005, ενώ η αυτοκινητοπομπή του κατευθυνόταν από τη Βουλή στην κατοικία του στην Βηρυτό, ανατινάχθηκε απέναντι από το παραλιακό ξενοδοχείο Saint George Hotel. Για την δολοφονία του κατηγορήθηκαν πως εμπλέκονται οι μυστικές υπηρεσίες της Συρίας και συγγενικά πρόσωπα του ίδιου του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

    Ο θάνατος του Χαρίρι είχε ως συνέπεια δραματικές πολιτικές αλλαγές στο Λίβανο, που οδήγησαν στη λεγόμενη «Επανάσταση των Κέδρων». Κύριος στόχος των Λιβανέζων διαδηλωτών ήταν η απόσυρση των 14.000 στρατιωτών και μυστικών πρακτόρων που διατηρούσε η Συρία στη χώρα και η διάλυση της κυβέρνησης του Ομάρ Καράμι, που ήταν φίλα προσκείμενη στη Συρία. Τα συριακά στρατεύματα ξεκίνησαν, τελικά, να αποσύρονται από τον Λίβανο στις 9 με 10 Απριλίου 2005, τερματίζοντας μια παρουσία 29 χρόνων στη χώρα.



    ΣΧΟΛΙΑ