• Διεθνής πολιτική

    Λεπέν: Σε δίκη μαζί με άλλους 26 ακροδεξιούς στη Γαλλία

    • NewsRoom
    Μαρίν Λεπέν

    Μαρίν Λεπέν


    Σε δίκη για φερόμενη κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων παραπέμπει την ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν και το κόμμα της η εισαγγελία του Παρισιού.

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η Λεπέν, ο πατέρας της Ζαν-Μαρί Λεπέν και άλλα 25 στελέχη της Εθνικής Συσπείρωσης (πρώην Εθνικού Μετώπου) οφείλουν να λογοδοτήσουν στα ποινικά δικαστήρια για φερόμενη κατάχρηση δημόσιων πόρων της ΕΕ μεταξύ 2004 και 2016, μεταδίδουν γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

    «Αμφισβητούμε αυτή την άποψη, την οποία θεωρούμε εσφαλμένη αναφορικά με το έργο των βουλευτών της αντιπολίτευσης και των βοηθών τους.

    Πρόκειται πάνω απ’ όλα για πολιτική άποψη», δήλωσε η Λεπέν. «Θα παρουσιάσουμε τα επιχειρήματά μας ενώπιον του δικαστηρίου και επί της ουσίας».

    Η παραπομπή σε δίκη, μεταδίδει το Politico, σηματοδοτεί την τελευταία εξέλιξη σε μια επταετή έρευνα σχετικά με ισχυρισμούς ότι η Εθνική Συσπείρωση χρησιμοποίησε δημόσιους πόρους, που προορίζονταν για βοηθούς του Ευρωκοινοβουλίου, προκειμένου να πληρώσει προσωπικό του κόμματος.

    Εναπόκειται στους δικαστές να αποφασίσουν αν θα αποδεχτούν ή όχι την εισαγγελική πρόταση για παραπομπή σε δίκη.

    Μεταξύ των ατόμων που κατηγορούνται από την εισαγγελία είναι ο πρώην ευρωβουλευτής Μπρουνό Γκολνίς και ο αντιπρόεδρος του κόμματος και δήμαρχος της Περπινιάν Λουί Αλιό.

    Σύμφωνα με την εισαγγελία, οι εμπλεκόμενοι αντιμετωπίζουν έως ποινή φυλάκισης 10 ετών, πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ και αδυναμία ανάληψης δημοσίου αξιώματος για 5 ή 10 χρόνια, ανάλογα με το αν είναι αιρετοί.

    Διαβάστε επίσης:

    Mητσοτάκης: Η Ελλάδα έχει επιστρέψει για τα καλά – Η επενδυτική βαθμίδα βοηθά στο κόστος δανεισμού μας

    ΗΠΑ: Αντιμέτωπος με κατηγορίες για δωροδοκία ο Ρόμπερτ Μενέντεζ

    Χρ. Μεγάλου: Χαρτοφυλάκιο χρηματοδοτήσεων σε ΑΠΕ ύψους άνω των 2,1 δισ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ