• Διεθνής πολιτική

  Λευκορωσία: Αίτημα για ένταξη στην ομάδα BRICS

  Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο

  Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο


  Η Λευκορωσία κατέθεσε αίτημα τον Μάιο για να ενταχθεί στην ομάδα BRICS των πέντε κορυφαίων αναδυόμενων οικονομιών, όπως μεταδίδει σήμερα το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό RIA Novosti.

  «Αυτή η απόφαση ήταν ένα απολύτως λογικό βήμα στο πλαίσιο της διεύρυνσης της συνεργασίας με παραδοσιακούς εταίρους και φιλικά κράτη», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας.

  Η Βραζιλία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική (ιδρυτικά μέλη των BRICS μαζί με τη Ρωσία) έχουν αρνηθεί να ακολουθήσουν τη Δύση στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

  Η Λευκορωσία, στενός σύμμαχος της Ρωσίας, υπόκειται επίσης σε κυρώσεις από τη Δύση. Ο πρόεδρος Λουκασένκο επέτρεψε σε ρωσικά στρατεύματα να χρησιμοποιήσουν το έδαφός της χώρας του ως ορμητήριο για την εισβολή στην Ουκρανία.

  Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών στο Μινσκ, 25 κράτη έχουν ήδη ζητήσει να ενταχθούν στην BRICS, η οποία εξετάζει εάν θα θέσει κριτήρια για την προσχώρηση νέων μελών ή ενδεχομένως για τη δημιουργία ενός παράλληλου φόρουμ με εταίρους των BRICS.

  «Η σπουδαιότητα και η επιρροή των BRICS στον κόσμο θα αυξάνεται σταθερά», υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας.

  Η επόμενη σύνοδος κορυφής των BRICS είναι προγραμματισμένη για τις 22-24 Αυγούστου στο Γιοχάνεσμπουργκ και έχουν προσκληθεί να την παρακολουθήσουν 69 χώρες, μεταξύ των οποίων πολλές αφρικανικές.

  Η ομάδα BRICS αντιπροσωπεύει το 23% του παγκόσμιου ΑΕΠ και το 42% του παγκόσμιου πληθυσμού.

  Διαβάστε επίσης

  Συλλυπητήριο μήνυμα Τούρκου ΥΠΑΜ για την απώλεια των δύο χειριστών του Canadair

  Τριήμερο εθνικό πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον θάνατο των δύο πιλότων του Canadair

  Ιταλία: 4 νεκροί από τις πυρκαγιές σε Καλαβρία και Σικελία  ΣΧΟΛΙΑ