• Διεθνής πολιτική

    Λακκοτρύπης: Οι εταιρίες παραμένουν δεσμευμένες στο ενεργειακό τους πρόγραμμα στην Κυπριακή ΑΟΖ


    Ο απερχόμενος υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης, σχετικά με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας περί καθυστερήσεων στο πρόγραμμα γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η πανδημία του κορονοϊού έχει προκαλέσει μεγάλη κρίση στη βιομηχανία υδρογονανθράκων και, άρα, ήταν αδύνατο να έμεναν ανεπηρέαστες και οι δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ.

    Ωστόσο επεσήμανε, πως, παρ’ όλο που οι εταιρείες προχωρούν σε περικοπές δαπανών για το 2020, οι κοινοπραξίες που κατέχουν άδειες έρευνας και εκμετάλλευσης στην ΑΟΖ της Κύπρου, έχουν ενημερώσει ότι παραμένουν δεσμευμένες στην Κυπριακή Δημοκρατία και στο ενεργειακό τους πρόγραμμα, το οποίο έχουν μεταθέσει για το 2021.

    Κάνοντας έναν απολογισμό της θητείας του στο υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε: «Σίγουρα μέσα σε αυτά τα επτάμισι χρόνια έγιναν πολλά, παρά την έκνομη συμπεριφορά της Τουρκίας, αλλά και τις δύο διεθνείς κρίσεις στον τομέα τον υδρογονανθράκων, η πρώτη το 2016 και η δεύτερη εντός του 2020. Μεταξύ άλλων, λοιπόν, καταφέραμε να προσελκύσουμε εταιρείες κολοσσούς στην ΑΟΖ μας, πραγματοποιήσαμε οκτώ γεωτρήσεις, είχαμε δύο σημαντικές ανακαλύψεις φυσικού αερίου και παραχωρήσαμε την πρώτη άδεια εκμετάλλευσης για το κοίτασμα “Αφροδίτη”. Παράλληλα, η χώρα μας, στο πλαίσιο της στρατηγικής της κυβέρνησης για ευθυγράμμιση συμφερόντων των εμπλεκόμενων χωρών, έχει προχωρήσει στη σύναψη αριθμού διακρατικών συμφωνιών και, πλέον, έχει ρόλο και λόγο σε σημαντικά περιφερειακά σχήματα συνεργασιών, όπως το East Mediterranean Gas Forum».

    Ερωτηθείς για τα σχέδια του μετά την αποχώρησή του από το υπουργείο, ο κ. Λακκοτρύπης είπε: «Όπως έχω ανακοινώσει, προτεραιότητά μου πλέον είναι να επανενταχθώ στην αγορά εργασίας. Έχω ενώπιoν μου κάποιες επιλογές, όμως δεν έχω καταλήξει ακόμα σε τελική απόφαση, την οποία να σημειωθεί, βάσει της κυπριακής νομοθεσίας, θα πρέπει να εγκρίνει ειδική, ανεξάρτητη, επιτροπή».

    Σημειώνεται ότι στο υπουργείο Ενέργειας αναλαμβάνει η σημερινή υφυπουργός Ναυτιλίας, Νατάσα Πηλείδου, μετά τον ανασχηματισμό που ανακοίνωσε προ ημερών ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.



    ΣΧΟΛΙΑ