• Διεθνής πολιτική

    Λαγκάρντ: Το χιουμοριστικό σχόλιο για τις εκλογές των ΗΠΑ – «Ναι…να πιώ λίγο καφέ πρώτα;» (βίντεο)

    • Bloomberg

    Κριστίν Λαγκάρντ


    «Ναι…να πιώ λίγο καφέ πρώτα;», ήταν η αυθόρμητη απάντηση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, όταν ερωτήθηκε στο περιθώριο του Νταβός για τις επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ.

    Η κ. Λαγκάρντ έχει εμπειρία από την προεδρία Τραμπ στην Ουάσιγκτον, όταν ήταν επικεφαλής του ΔΝΤ εκεί.

    Επομένως, όταν η δημοσιογράφος Φρανσίν Λάκουα του Bloomberg Television ζήτησε την άποψή της για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, η πρόεδρος της ΕΚΤ σήκωσε την κούπα της με χιουμοριστική διάθεση, λέγοντας: «Ναι…να πιώ λίγο καφέ πρώτα;»!.

    Η κόντρα με τον Τραμπ κρατάει χρόνια

    Στη συνέχεια, όμως, τόνισε πως θεωρεί ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες,  εάν ο Τραμπ επιστρέψει στην εξουσία το 2025.

    Αυτό φυσικά εξαρτάται από τον αμερικανικό λαό να αποφασίσει ποιος θα ηγηθεί της χώρας του, αλλά, όπως διευκρίνισε η ίδια, «προφανώς όλους μας ανησυχεί, διότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μεγαλύτερη οικονομία, η μεγαλύτερη στρατιωτική στον κόσμο και υπήρξε φάρος της δημοκρατίας με τα καλά της και τα άσχημά της».

    «Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί και να προβλέπουμε – ακριβώς όπως κάνουμε με τον πληθωρισμό», είπε χαρακτηριστικά.

    Επιπλέον, τόνισε ότι όλα τα σενάρια «τι θα γινόταν αν» πρέπει να εξεταστούν, ενώ σημείωσε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να σταθεί ισχυρή και να μην υποθέσει ότι μπορεί να βασίζεται σε υποτιθέμενους φίλους σε όλο τον κόσμο, γιατί αυτό μπορεί να αλλάξει.

    Καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ διαμορφώνονται σε μία συνεχή σύγκρουση μεταξύ Τραμπ και Μπάιντεν, η Λαγκάρντ, η οποία ηγείται της ΕΚΤ από τον Νοέμβριο του 2019, έχει ασκήσει κριτική στον Τραμπ στο παρελθόν, αλλά οι τελευταίες της παρατηρήσεις αρμόζουν περισσότερο στον σημερινό της ρόλο.

    Το 2016, όταν ήταν επικεφαλής του ΔΝΤ και ο Τραμπ ήταν υποψήφιος για την προεδρία, η Λαγκάρντ είχε επισημάνει τους οικονομικούς κινδύνους από την επιβολή δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο, από τις βασικές πολιτικές του.

    Τρία χρόνια αργότερα, προτού εγκαταλείψει  την Ουάσιγκτον για Φρανκφούρτη, η Λαγκάρντ “χτύπησε” ξανά κατά του Τραμπ, λέγοντας ότι ο εμπορικός του πόλεμος με την Κίνα είχε επηρεάσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

    Εντούτοις, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι φετινές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, διαμορφώνονται σε μία συνεχή σύγκρουση μεταξύ Τραμπ και Μπάιντεν.

    Διαβάστε επίσης:

    Μπλίνκεν από Νταβός: Ζητείται η παρέμβαση των ΗΠΑ σε πληθώρα διεθνών κρίσεων

    Γεραπετρίτης: Παράδειγμα προς μίμηση η συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου

    Φον ντερ Λάιεν: Η Κομισιόν θα παρουσιάσει τον Φεβρουάριο ανακοίνωση για τη μεταρρύθμιση των Συνθηκών



    ΣΧΟΛΙΑ