• Διεθνής πολιτική

    Κουρτς: «Καρφιά» για τη διαφορετική στάση της ΕΕ απέναντι σε Τουρκία και Λευκορωσία

    Ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς


    «Η ΕΕ έχει πάντα αξιοπιστία όταν δεν χρησιμοποιεί δύο μέτρα και δύο σταθμά», ανέφερε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, κατά την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, υπονοώντας τη διαφορετική στάση που τηρεί η Ένωση αφενός απέναντι στη Λευκορωσία και αφετέρου απέναντι στην Τουρκία.

    «Εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στα χέρια της επιπλέον χρήματα για την Τουρκία είναι σωστό και εντάξει, αλλά πρέπει επίσης να συνδεθεί με την αποτροπή παράνομης μετακίνησης ανθρώπων», επισήμανε ο Σεμπάστιαν Κουρτς.

    Ταυτόχρονα, ο καγκελάριος παραπέμποντας στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, τόνισε ότι «υπάρχουν ακόμα παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκεί, περιορίζονται τα θεμελιώδη δικαιώματα και οι ελευθερίες».

    Η Τουρκία αποτελεί θέμα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, και σύμφωνα με κοινοτικούς κύκλους που επικαλείται η δημόσια Αυστριακή Ραδιοτηλεόραση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταθέσει στο τραπέζι μια πρόταση βάση της οποίας η Τουρκία θα λάβει 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2024 για την φροντίδα των εκεί προσφύγων.

    Ο Σεμπάστιαν Κουρτς χαιρέτισε μεν τη γρήγορη αντίδραση της ΕΕ στις εξελίξεις στη Λευκορωσία, αλλά ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι δεν θέλει να παραβλέψει το θέμα της Τουρκίας.



    ΣΧΟΛΙΑ