• Διεθνής πολιτική

    Κορονοϊός: Σηκώνει «μπαϊράκι» ο Τραμπ – Η χώρα μας δεν χτίστηκε για να είναι σε καραντίνα

    Ντόναλντ Τραμπ


    Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ανοιχτά πως θέλει να «σπάσει» την καραντίνα

    Δεν είναι μόνο η Βρετανία και ο Μπόρις Τζόνσον, απ’ ότι φαίνεται, που δεν έχουν κατανοήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης που επικρατεί σε ολόκληρο τον πλανήτη τις τελευταίες εβδομάδες.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος, σε δηλώσεις που έκανε από το προεδρικό βήμα του Λευκού Οίκου εξέφρασε την πρόθεσή του να «σπάσει» την καραντίνα και να άρει τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί με στόχο την επιβράδυνση της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού. 

    Όπως υποστήριξε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, πίσω από αυτό το σκεπτικό κρύβεται ο προβληματισμός για τις συνέπειες που θα έχει στην αμερικανική οικονομία η επιβολή των μέτρων αυτών. Θέλοντας, λοιπόν, να διασώσει την οικονομία, αλλά και την ανταγωνιστικότητά της, ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε να αγνοήσει τις δραματικές συνέπειες που ήδη έχει η πανδημία για όλο τον πλανήτη, που θρηνεί σήμερα δεκάδες χιλιάδες θύματα.

    Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος εμφανίζεται και πάλι να κάνει στροφή 180 μοιρών, επιστρέφοντας στη λογική της «θυσίας» όσων αρρωστήσουν, αρκεί να μην πληγεί περισσότερο η οικονομία της χώρας.

    Η πορεία του συλλογισμού του μοιάζει πλέον ακατανόητη, καθώς μόλις χθες ο Ντόναλντ Τραμπ ζητούσε από τους Αμερικανούς να τηρήσουν ευλαβικά τα περιοριστικά μέτρα, υπογράφοντας παράλληλα την καθολική καραντίνα σε περιοχές με εκατομμύρια κατοίκους, όπως η Καλιφόρνια, η περιοχή που πλήττεται περισσότερο στις ΗΠΑ.

    Στις νέες του δηλώσεις, ο Τραμπ έκανε γνωστό ότι σκέφτεται σοβαρά να άρει τα περιοριστικά μέτρα σε 3 εβδομάδες από τώρα, προκειμένου να επανεκκινηθεί η αμερικανική οικονομία, ώστε να μην προκληθεί μεγαλύτερη ζημιά.

    «Η χώρα μας δεν κτίστηκε για να είναι σε καραντίνα. Αν το αφήσουμε στους γιατρούς, θα μας πουν κλείστε το. Κλείστε όλον τον κόσμο. Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό», είπε συγκεκριμένα.

    Αν πραγματοποιηθεί η άρση των περιοριστικών μέτρων, χιλιάδες άνθρωποι θα τεθούν σε άμεσο κίνδυνο, ενώ η διασπορά του κορονοϊού στην Αμερική πιθανότατα θα εξελιχθεί με τρομακτικούς ρυθμούς και ανυπολόγιστες συνέπειες.

    Ειδικοί, πάντως, επισημαίνουν ότι, σε περίπτωση που ο Αμερικανός πρόεδρος βιαστεί να σπάσει την καραντίνα νωρίτερα, ίσως προκαλέσει ένα ντόμινο εξελίξεων σε όλον τον πλανήτη, που θα αποδειχθεί καταστροφικό.

    Ωστόσο, είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν η πρόθεση του προέδρου θα τύχει της έγκρισης των επιμέρους κυβερνητών των πολιτειών, ιδιαίτερα εκείνων που έχουν πληγεί περισσότερο από την εξάπλωση του νέου κορονοϊού.

    Δείτε το βίντεο με τις σχετικές δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου:



    ΣΧΟΛΙΑ