• Διεθνής πολιτική

    Κοροναϊός: Συνεδριάζουν οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ – Τα πιθανά μέτρα που εξετάζονται

    • NewsRoom

    Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας


    Δεν αποκλείεται να περιοριστούν οι ελεύθερες μετακινήσεις πολιτών εντός Σένγκεν

    Σήμερα πραγματοποιείται η συνάντηση των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, μετά την απόφαση που ελήφθη για έκτακτη συνεδρίαση, με σκοπό να συζητηθούν οι εξελίξεις σχετικά με τον κοροναϊό και να αποφασιστεί ποια θα είναι τα επόμενα βήματα πρόληψης και αντιμετώπισης που θα ακολουθήσει η Ευρώπη.

    Οι υπουργοί Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται στις Βρυξέλλες με στόχο των συντονισμό των μέτρων απέναντι στην επιδημία που προκαλεί ο νέος κοροναϊός Covid-19 και φιλοδοξώντας «να μιλήσουν με μία φωνή».

    Σημειώνεται ότι, έως αυτή τη στιγμή, κάθε κράτος ακολουθεί την δική του πολιτική πρόληψης και αντιμετώπισης του φονικού κοροναϊού, που έχει προκαλέσει 1.310 θανάτους στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας και περισσότερα από 40 χιλ. κρούσματα ασθενών σε όλο τον κόσμο, μερικοί από τους οποίους βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

    Ωστόσο, η ραγδαία εξάπλωση του ιού, που μοιάζει να κινείται ανεξέλεγκτα, ενισχύει την ανάγκη για την υιοθέτηση μίας κοινής πολιτικής γραμμής, με την ελπίδα ότι αυτό θα βοηθήσει, ώστε η Ευρώπη να θωρακιστεί και να μην εξαπλωθεί περαιτέρω ο ιός.

    Η ανάγκη για εφαρμογή ενιαίων μέτρων αντιμετώπισης γίνεται ακόμη πιο επιτακτική, αν υπολογίσει κανείς ότι οι επιβάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κινούνται «ελεύθερα» μεταξύ των κρατών. Έτσι, οι 27 κρίνουν αναγκαίο «να ενισχύσουν τον ήδη υπάρχοντα συντονισμό», ώστε «να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα» των μέτρων που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με το σχέδιο του κειμένου του κοινού ανακοινωθέντος.

    Ενδεικτικά, η Γαλλίδα υπουργός Υγείας, Ανιές Μπουζέν χαρακτήρισε την σύνοδο, κατά την προσέλευσή της στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Υγείας, «πολύ σημαντική, για να μπορέσουμε να μιλήσουμε με μία φωνή», συμπληρώνοντας ότι «έχουμε την ανάγκη να προχωρήσουμε περισσότερο, να συντονιστούμε επί των μέτρων απαγόρευσης εισόδου, για την άφιξη των ταξιδιωτών, την επιδημιολογική ανάλυση των κρουσμάτων, τα αποθέματα του εξοπλισμού προστασίας».

    Όπως ανακοινώθηκε, το σχέδιο, στο οποίο περιέχεται κατάλογος γενικών δεσμεύσεων, θα εγκριθεί, μαζί με τις ενδεχόμενες τροποποιήσεις, στο τέλος της συνεδρίασης.

    «Οι ιοί δεν γνωρίζουν σύνορα και είναι καιρός για την Ευρωπαϊκή Ένωση να απαντήσει στο πρόβλημα αυτό κατά συντονισμένο και ενιαίο τρόπο», δήλωσε χαρακτηριστικά η Ευρωπαία επίτροπος, αρμόδια την Υγεία, Στέλλα Κυριακίδη.

    Την ίδια ώρα, ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι αυτή η περιορισμένη τοπικά επιδημία θα εξελιχθεί σε παγκόσμια πανδημία», ενώ ο Τσέχος ομόλογός του, Ανταμ Βόιτεχ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο λήψης μέτρων που θα περιορίσουν την ελεύθερη κυκλοφορία στην ζώνη Σένγκεν.

    Ο επίτροπος αρμόδιος για την διαχείριση των κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς, ο οποίος συμμετέχει επίσης στην σύνοδο, τόνισε ότι «ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ευρώπη είναι ακόμη μικρός. Ο κίνδυνος είναι μικρός, αλλά υπαρκτός, και μπορεί να αυξηθεί, κατά συνέπεια οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό το σενάριο», είπε. Αναφορικά με την ενίσχυση των ελέγχων, ο Ευρωπαίος επίτροπος τάχθηκε υπέρ της λήψης «αναλογικών μέτρων».

    Σύμφωνα με όσα ορίζει το σχέδιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να επιφορτισθεί από τα κράτη μέλη «να διευκολύνει την αναγκαία πρόσβαση σε είδη εξοπλισμού ατομικής προστασίας… ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο ενδεχόμενες ελλείψεις». Οι πιθανοί τρόποι για να αποτραπεί η επιδημία του κοροναϊού περιλαμβάνεται επίσης στην ατζέντα συζητήσεων της σημερινής συνάντησης. Σημειώνεται ότι, καθώς η Κίνα είναι η κύρια παραγωγός των δραστικών ουσιών που περιέχουν τα φάρμακα, ενδέχεται αυτό να έχει επίπτωση στην τροφοδοσία της Ευρώπης σε φάρμακα.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Μάικλ Ράιαν, επικεφαλής της υπηρεσίας Εκτάκτων Καταστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης στην συνεδρίαση, προειδοποίησε χθες ότι «είναι πάρα πολύ νωρίς για να προβλεφθεί το τέλος της επιδημίας» του κοροναϊού.

    Από πλευράς του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ εξέφρασε την λύπη του που η συνεδρίαση αυτή «διεξάγεται πάρα πολύ αργά» και ζήτησε «κοινή απάντηση απέναντι στους ανθρώπους που φθάνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουν επισκεφθεί την Κίνα τον τελευταίο μήνα». «Δεν υπάρχει ευρωπαϊκός μηχανισμός, η Ιταλία έχει διακοπή πτήσεων, η Γερμανία όχι, αλλά δεν είναι και πολύ δύσκολο να πάει κανείς από το αεροδρόμιο του Μονάχου στο Μιλάνο», είπε συγκεκριμένα.

    Ο Αντόνιο Ταγιάνι, με τη συμβολή δύο ακόμη Ευρωβουλευτών από την ομάδα του, υπέβαλε στην επίτροπο, Στέλλα Κυριακίδη μία πρόταση σχετικά με την συμπλήρωση ερωτηματολογίου από τους ταξιδιώτες, για τις διαδρομές που έχουν ακολουθήσει, τα πρόσωπα με τα οποία έχουν έλθει σε επαφή, καθώς και ενδεχόμενη εμφάνιση συμπτωμάτων κοροναϊού.

    Επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκταμιεύσει 10 εκατομμύρια ευρώ για την έρευνα, με στόχο την εφαρμογή μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας, όπως, για παράδειγμα, την παρασκευή εμβολίου και υποστηρίζει πρόγραμμα σύνδεσης 300 νοσοκομείων και 900 εργαστηρίων.

    Η Κομισιόν συμμετείχε επίσης στην χρηματοδότηση της επιχείρησης επαναπατρισμού από την Κίνα 500 ατόμων και την αποστολή 12 τόνων ιατρικής βοήθειας προς την Κίνα.



    ΣΧΟΛΙΑ