• Διεθνής πολιτική

    Κόλαφος το πρωτοσέλιδο του γαλλικού Le Point για τον «ανεξέλεγκτο» Ερντογάν – Έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία


    Την έντονη ενόχληση των Τούρκων προκάλεσε το αιχμηρό πρωτοσέλιδο του γαλλικού περιοδικού «Le Point» το οποίο στηλιτεύει τη στάση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της κυβέρνησης του.

    Το περιοδικό – το οποίο στο παρελθόν είχε αποκαλέσει δικτάτορα τον Ερντογάν-  κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδη φωτογραφία του Τούρκου προέδρου να μιλά σε άνδρες του πολεμικού ναυτικού και  με τίτλο «Ερντογάν, ο πόλεμος στο κατώφλι μας». Το περιοδικό επιτίθεται στην Άγκυρα, κατηγορώντας την ανεξέλεγκτη τουρκική προκλητικότητα και θέτοντας ως παράδειγμα τις πρόσφατες εξελίξεις στο ζήτημα της Αγια-Σοφιάς, στη Συρία, στη Λιβύη και στη Μεσόγειο.

    Το Le Point σημειώνει πως με την «τελευταία του πρόκληση», την απόφασή του να μετατραπεί η εμβληματική Αγία Σοφία σε τζαμί, ο Ερντογάν «προβάλλει τις φιλοδοξίες του για αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας: (…) Ακολουθεί έτσι στα χνάρια του σουλτάνου Μωάμεθ Β΄του Πορθητή, που κατευθύνθηκε στη χριστιανική βασιλική το βράδυ της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης στις 29 Μαΐου για να τη μετατρέψει σε τέμενος».

    Σε άλλο άρθρο του, το Le Point επισημαίνει για τον Ερντογάν πως  «σιγά-σιγά το πραγματικό του πρόσωπο αποκαλύπτεται: με ένα υπέρμετρο Εγώ ονειρεύεται το μεγαλείο της Τουρκίας με τίμημα τις ελευθερίες».

    Ενώ δεν παραλείπει μάλιστα να αναφερθεί, μεταξύ άλλων, και στην κόντρα Γαλλίας – Τουρκίας, προβλέποντας κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες στη Λιβύη και επισημαίνοντας ότι από όλους τους ηγέτες στη Δύση ο μόνος που ύψωσε τη φωνή του κατά του Ερντογάν είναι ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

    Οι αντιδράσεις από την Τουρκία δεν άργησαν να έρθουν. Πλήθος Τούρκων χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έσπευσε να χαρακτηρίζει ως «αξιοθρήνητους» τους Γάλλους δημοσιογράφους του περιοδικού, κατηγορώντας τους πως  δεν αναγνωρίζουν το γεγονός ότι με τις παρεμβάσεις της η Άγκυρα «συμβάλει στη σταθερότητα και αποτρέπει το χάος και την αναρχία στις περιοχές που έχει εμπλακεί»! Άλλοι μάλιστα αναφέρουν πως το πρωτοσέλιδο ουσιαστικά συμβάλει στην εκλογική στήριξη του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

    Τούρκοι δημοσιογράφοι με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα Γαλλικά, αναφέρουν πως επειδή οι πωλήσεις του περιοδικού πέφτουν, ο Ερντογάν εμφανίζεται ως “σωτήρας” για να ανεβάσει την κυκλοφορία



    ΣΧΟΛΙΑ