Διακομματική πρωτοβουλία για την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας ΗΠΑΚύπρου κατέθεσαν βουλευτές του αμερικανικού Κογκρέσου, ζητώντας την παράταση της ισχύος της προεδρικής εξαίρεσης από το εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία από ένα σε πέντε έτη.

Το νομοσχέδιο με τίτλο End the Cyprus Embargo Act, το οποίο φέρουν οι υπογραφές των Κρις Πάπας, Γκας Μπιλιράκης, Ντίνα Τάιτους και Νικόλ Μαλλιωτάκης, στοχεύει στην ενδυνάμωση της στρατηγικής σχέσης Ουάσιγκτον–Λευκωσίας, μέσω βελτιωμένης διαλειτουργικότητας και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού στον τομέα της άμυνας.

1

Οι συντάκτες της πρότασης υπογράμμισαν ότι η ετήσια ανανέωση της εξαίρεσης – όπως ισχύει σήμερα – αποτελεί τροχοπέδη στην προμήθεια αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού από την Κύπρο, παρότι η χώρα θεωρείται σταθερός και αξιόπιστος εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η εξαίρεση από το εμπάργκο δεν μπορεί να ανακληθεί χωρίς πιστοποίηση πως η Κυπριακή Δημοκρατία:

-Συνεργάζεται ενεργά με τις ΗΠΑ στην καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος, και

-Δεν παρέχει λιμενικές διευκολύνσεις σε ρωσικά πολεμικά πλοία.

Η πρωτοβουλία υποστηρίζεται από κορυφαίους οργανισμούς της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, όπως οι American Hellenic Institute (AHI), Hellenic American Leadership Council (HALC), Coordinated Effort of Hellenes και ΠΣΕΚΑ.

 

Διαβάστε επίσης 

Γάλλια: Έτοιμος για «μπρα ντε φερ» με τις ΗΠΑ δηλώνει ο ΥΠΕΞ Εμπορίου – «Είναι η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει»

Χρυσοχοΐδης: «Θα φυλάξουμε τα σύνορά μας. Δεν έχουμε άλλη επιλογή»

Συρία: Ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν θέσεις του συριακού στρατού – Συνεχίζονται οι συγκρούσεις Δρούζων και Βεδουίνουν – Πάνω από 200 νεκροί