Η Κίνα δήλωσε ότι αξιολογεί το ενδεχόμενο εμπορικών συνομιλιών με τις ΗΠΑ, το πρώτο σημάδι από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ αύξησε τους δασμούς τον περασμένο μήνα ότι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανέφερε σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή ότι ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ εξέφρασαν επανειλημμένα την προθυμία τους να συνομιλήσουν με το Πεκίνο για τους δασμούς και κάλεσε τους αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον να επιδείξουν «ειλικρίνεια» προς την Κίνα.

1

«Οι ΗΠΑ έστειλαν πρόσφατα μηνύματα στην Κίνα μέσω των αρμόδιων φορέων, ελπίζοντας να ξεκινήσουν συνομιλίες με την Κίνα», πρόσθεσε το υπουργείο. «Η Κίνα αξιολογεί επί του παρόντος το γεγονός αυτό».

Οι αμερικανικές μετοχές αυξήθηκαν την Παρασκευή μετά τη δήλωση, καθώς και τα θετικά στοιχεία για τις προσλήψεις. Αυτό έθεσε τον δείκτη S&P 500 σε τροχιά εξάλειψης όλων των απωλειών που είχε σημειώσει η ανακοίνωση των δασμών του Τραμπ τον περασμένο μήνα, καθώς οι επενδυτές έγιναν πιο αισιόδοξοι για την προοπτική εμπορικών συμφωνιών.

Η κινεζική δήλωση σηματοδότησε ότι το αδιέξοδο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου θα μπορούσε να αλλάξει, αφού ο Τραμπ αύξησε τους δασμούς των ΗΠΑ στο υψηλότερο επίπεδο του αιώνα και το Πεκίνο ανταπέδωσε με τον ίδιο τρόπο.

Η Κίνα έχει επίσης αρχίσει αθόρυβα να εξαιρεί από τους δασμούς αμερικανικά προϊόντα αξίας περίπου 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε μια προφανή προσπάθεια να αμβλύνει το πλήγμα του εμπορικού πολέμου στη δική της οικονομία. Μεταξύ εμπόρων και επιχειρήσεων κυκλοφορεί ένας κατάλογος με 131 εξαιρούμενα προϊόντα, ο οποίος αναδεικνύει τομείς στους οποίους το Πεκίνο βασίζεται σε αμερικανικά προϊόντα, όπως φαρμακευτικά προϊόντα και βιομηχανικά χημικά.

Παρόλα αυτά, απομένει πολύς δρόμος για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα πει ότι ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ πρέπει να επικοινωνήσει μαζί του προκειμένου να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για τους δασμούς. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε ότι εναπόκειται στο Πεκίνο να κάνει το πρώτο βήμα για την αποκλιμάκωση της διαφοράς.

Ο Τζον Γκονγκ, πρώην σύμβουλος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, παρομοίασε την τελευταία χειρονομία με «την πρώτη βροχή μετά από μια μακρά ξηρασία». Υποδηλώνει ότι «υπάρχει ένα πράσινο φως από την κορυφή της ηγεσίας της Κίνας», σύμφωνα με τον Γκονγκ, ο οποίος είναι τώρα καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Διεθνών Επιχειρήσεων και Οικονομικών στο Πεκίνο.

«Προετοιμάζονται για τη διαπραγμάτευση, ποιος θα ηγηθεί της διαπραγμάτευσης, ποια θα είναι η στρατηγική, ποιο είναι το μοντέλο που θα αντιμετωπίσει η Ουάσινγκτον», δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg. «Όλα αυτά τα πράγματα πιθανόν να συζητούνται και να συζητούνται εντατικά αυτή τη στιγμή».

“Ο εμπορικός πόλεμος κλιμακώθηκε στις αρχές Απριλίου, όταν η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε αμοιβαίους δασμούς, με τις ΗΠΑ και την Κίνα να αντιστοιχούν σε πολλαπλούς γύρους αύξησης των δασμών η μία στην άλλη. Ενώ οι εξαιρέσεις των ΗΠΑ και τα αναφερόμενα σχέδια της Κίνας να αντικατοπτρίσει ορισμένες εξαιρέσεις αργότερα μέσα στον μήνα υποδηλώνουν πιθανή αποκλιμάκωση, η πορεία προς ουσιαστικές εμπορικές διαπραγματεύσεις παραμένει καλυμμένη από αβεβαιότητα”.

Οι οικονομικές επιπτώσεις της αντιπαράθεσης μπορεί να δώσουν νέα ώθηση στις προσπάθειες να προσέλθουν και οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε στις αρχές του έτους κυρίως λόγω μιας μνημειώδους αύξησης των εισαγωγών για να προλάβουν τους δασμούς που αναστάτωσαν τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές και προκάλεσαν την κατακόρυφη πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Στην Κίνα, η εργοστασιακή δραστηριότητα διολίσθησε στη χειρότερη συρρίκνωση από τον Δεκέμβριο του 2023, όπως έδειξε αυτή την εβδομάδα ο επίσημος δείκτης διευθυντών αγορών στη μεταποίηση. Οι νέες παραγγελίες εξαγωγών υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2022 και κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση από τον Απρίλιο του ίδιου έτους, όταν η Σαγκάη εισήλθε σε αποκλεισμό από πανδημία σε όλη την πόλη.

Αλλά τα εμπόδια εξακολουθούν να βρίσκονται μπροστά μας. Το Πεκίνο αναζητά από τις ΗΠΑ να ορίσουν ένα πρόσωπο αναφοράς για τις συνομιλίες, το οποίο θα έχει την υποστήριξη του Τραμπ και θα μπορεί να βοηθήσει στην προετοιμασία μιας συμφωνίας που θα μπορούν να υπογράψουν ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Κινέζος ηγέτης όταν συναντηθούν.

Και ενώ χώρες όπως η Ινδία και η Ιαπωνία επιδιώκουν τις δικές τους συμφωνίες με τις ΗΠΑ, η Κίνα κινδυνεύει να βρεθεί όλο και περισσότερο απομονωμένη ως η μόνη μεγάλη οικονομία που δεν ξεκίνησε εκστρατεία για την επίτευξη συμφωνίας.

«Το υψηλό επίπεδο των αμοιβαίων δασμών στην Κίνα δεν είναι βιώσιμο, οπότε η αγορά αναμένει ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται κάποια στιγμή», δήλωσε ο Woei Chen Ho, οικονομολόγος της United Overseas Bank Ltd. «Η έναρξη των διαπραγματεύσεων πιθανότατα θα οδηγήσει και πάλι τη μεταβλητότητα της αγοράς, επειδή δεν αναμένεται να είναι απλή υπόθεση».

Ένας αιφνιδιαστικός ανασχηματισμός από τον Τραμπ την Πέμπτη μπορεί να περιπλέξει τις διμερείς σχέσεις με τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου του υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, του πρώτου ατόμου στη θέση του στο οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις από το Πεκίνο. Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι ο Ρούμπιο θα εκτελεί χρέη προσωρινού συμβούλου εθνικής ασφάλειας, ενώ θα διατηρήσει τη θέση του ως υπουργός Εξωτερικών. Ο Μάικλ Γουόλτς, ο νυν σύμβουλός του σε θέματα εθνικής ασφάλειας, πρόκειται να διοριστεί ως ο επόμενος πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη.

Ο διπλός ρόλος που δημιουργείται για τον Ρούμπιο θα ενισχύσει τη φωνή του σε θέματα που απασχολούν έντονα το Πεκίνο, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν, μιας αυτοδιοικούμενης νησιωτικής δημοκρατίας που η Κίνα διεκδικεί ως έδαφός της. Ο κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ έχει προηγουμένως δεσμευτεί να αντιμετωπίσει τις «αποσταθεροποιητικές ενέργειες» του Πεκίνου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Μιλώντας σε συνέντευξή του στον Σον Χάνιτι του Fox News που μεταδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης, ο Ρούμπιο δήλωσε ότι η Κίνα αναζητά μια «βραχυπρόθεσμη διευθέτηση» με τις ΗΠΑ και υποστήριξε ότι οι δασμοί έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην οικονομία της. «Οι Κινέζοι απλώνουν το χέρι τους», δήλωσε ο Ρούμπιο. «Θέλουν να συναντηθούν, θέλουν να μιλήσουν».

«Είναι προς το συμφέρον και των δύο οικονομιών να χαμηλώσουμε τη θερμοκρασία, να δημιουργήσουμε χώρο για να συνεχίσουμε να συζητάμε, να βρούμε πώς μπορούμε να φτάσουμε σε μια νέα σταθερή ισορροπία στο εμπόριο», δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων των ΗΠΑ Στίβεν Μίραν σε συνέντευξη που παραχώρησε την Παρασκευή στην τηλεόραση του Bloomberg. «Έτσι, θα με εξέπληττε αν οι δασμολογικοί συντελεστές είναι εκεί που είναι τώρα, ξέρετε, μέσα σε λίγες εβδομάδες από τώρα».

Εκπρόσωποι του Γραφείου του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ και των υπουργείων Οικονομικών και Εμπορίου δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

 

Διαβάστε επίσης 

Κύπρος: Διαδηλώσεις και γενική απεργία στα κατεχόμενα κατά της υιοθέτησης του μέτρου της χρήσης μαντίλας σε δημόσια λύκεια

Τραμπ: Αίρει το καθεστώς φοροαπαλλαγής για το Χάρβαρντ – «Αυτό τους αξίζει!»

Νορβηγία: Πυρκαγιά ξέσπασε στο διυλιστήριο πετρελαίου Mongstad