• Διεθνής πολιτική

    Κίνα: Θα προχωρήσει σε ισχυρή αντεπίθεση στις λανθασμένες ενέργειες της Βρετανίας


    Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα απαντήσει με ισχυρό τρόπο στην αναστολή από την πλευρά της Βρετανίας της συμφωνίας έκδοσης με το υπό κινεζική κυριαρχία Χονγκ Κονγκ και κάλεσε το Ηνωμένο Βασίλειο να διορθώσει άμεσα τα λάθη του.

    «Η Κίνα θα προχωρήσει σε ισχυρή αντεπίθεση στις λανθασμένες ενέργειες του Ηνωμένου Βασίλειου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουενμπίν, σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Πεκίνο. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι κινήσεις της Βρετανίας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τους διεθνείς κανόνες.

    «Η Κίνα προτρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να εγκαταλείψει τη φαντασίωσή του να συνεχίσει την αποικιοκρατική του επιρροή στο Χονγκ Κονγκ και να διορθώσει άμεσα τα λάθη του», δήλωσε.

    Τη Δευτέρα το Ηνωμένο Βασίλειο στην αναστολή της συνθήκης έκδοσης υπόπτων προς το Χονγκ Κονγκ, εν μέσω της αυξανόμενης έντασης μεταξύ Λονδίνου και Πεκίνου που έχει προκαλέσει η επιβολή από την Κίνα νέου νόμου περί εθνικής ασφάλειας στην πρώην βρετανική αποικία.

    Την αναστολή της συνθήκης μέχρι νεωτέρας ανακοίνωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ραμπ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή των Κοινοτήτων χθες.

    Το Λονδίνο προέβη στην κίνηση αυτή την ώρα που εντείνονται οι επικρίσεις κατά του Πεκίνου για τον νέο νόμο, ο οποίος ορίζει ότι οι πράξεις απόσχισης, ανατροπής, τρομοκρατίας και συνωμοσίας τιμωρούνται με ισόβια κάθειρξη. Το τελευταίο διάστημα εξάλλου το Χονγκ Κονγκ έχει βιώσει σειρά ταραχωδών διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας με αφορμή την απόφαση αυτή του Πεκίνου.



    ΣΧΟΛΙΑ