• Διεθνής πολιτική

    Και επίσημα ο Μπόρις Τζόνσον νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας

    • NewsRoom

    Μπόρις Τζόνσον, πρωθυπουργός της Βρετανίας


    Δεν επιφύλασσε εκπλήξεις η τελευταία ψηφοφορία των 159.320 περίπου μελών του Συντηρητικού Κόμματος στη Βρετανία και ο Μπόρις Τζόνσον είναι ο νέος πρωθυπουργός.

    Σύμφωνα με τη διαδικασία, ο Μπόρις Τζόνσον ανακηρύχθηκε νέος ηγέτης των Συντηρητικών αφού επικράτησε του νυν Υπουργού Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ με 92.153 ψήφους υπέρ έναντι 46.656 εναντίον.

    Αύριο, αφού η Τερέζα Μέι υποβάλει την παραίτησή της ενώπιον της βασίλισσας Ελισάβετ, ο ιδιόρρυθμος νέος ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος θα ανακηρυχθεί και επίσημα πρωθυπουργός.

    Σε επίσημη τελετή την Τετάρτη στο παλάτι του Μπάκινγχαμ, ο τέως Υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον θα ανακηρυχθεί πρωθυπουργός και θα αναλάβει τη Βρετανία σε μια πολύ δύσκολη περίοδο.

    Υπενθυμίζεται ότι η χώρα θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με ή χωρίς συμφωνία την 31η Οκτωβρίου, την ώρα που πολλοί εντός του Συντηρητικού Κόμματος αμφισβητούν τον ίδιο τον νέο ηγέτη του.

    Ο Μπόρις Τζόνσον, ο υπέρμαχος του Brexit που υποσχέθηκε να οδηγήσει τη Βρετανία εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ή χωρίς συμφωνία έως τις 31 Οκτωβρίου, θα αντικαταστήσει την Τερέζα Μέι στην πρωθυπουργία καθώς κέρδισε την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος.

    Η νίκη του οδηγεί το Ηνωμένο Βασίλειο προς μια αντιπαράθεση με την ΕΕ για το Brexit και προς μια συνταγματική κρίση εντός της χώρας, καθώς οι Βρετανοί βουλευτές έχουν δεσμευθεί να καταψηφίσουν την όποια κυβέρνηση προσπαθήσει να βγάλει τη χώρα εκτός του μπλοκ χωρίς μια συμφωνία διαζυγίου.



    ΣΧΟΛΙΑ