• Διεθνής πολιτική

    Καζάνι που βράζει η Παλαιστίνη λόγω Τραμπ – Διάγγελμα ετοιμάζει ο Μαχμούτ Αμπάς

    • NewsRoom
    Τραμπ

    Ντόναλντ Τραμπ


    Σε τεντωμένο σχοινί κινείται ολόκληρη η Μέση Ανατολή μετά την ειλημμένη απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να προχωρήσει στην αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας  του Ισραήλ. Μάλιστα, όπως αναφέρουν Παλαιστινιακές πηγές, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς, θα απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα μετά τις ανακοινώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για την Ιερουσαλήμ.

    Η κίνηση του Αμερικανού προέδρου, που από τους Παλαιστίνιους θεωρείται ως ολική παραβίαση των κόκκινων γραμμών, έφερε την αντίδραση όχι μόνο των μουσουλμανικών κρατών της Μέσης Ανατολής αλλά και της Ευρώπης.

    Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε τους Παλαιστίνιους να επιδείξουν “αυτοσυγκράτηση” στις αντιδράσεις τους. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς η Μογκερίνι επανέλαβε τη “σταθερή θέση” της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία «το τελικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ ως μελλοντικής πρωτεύουσας του Ισραήλ και ενός παλαιστινιακού κράτους θα πρέπει να καθοριστεί μέσω διαπραγματεύσεων που θα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των δύο πλευρών».

    Στην ανακοίνωση που εξέδωσε επαναλαμβάνει επίσης ότι η ΕΕ τάσσεται υπέρ της επανέναρξης «μιας πραγματικής ειρηνευτικής διαδικασίας που θα οδηγούσε σε μια λύση των δύο κρατών», καθώς αυτή είναι η μοναδική προοπτική που «εγγυάται την ειρήνη και την ασφάλεια τόσο για τους Παλαιστίνιους όσο και για τους Ισραηλινούς”».

    Στο πλαίσιο των προσπαθειών της ΕΕ για μια ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος, η Μογκερίνι κάλεσε τον Αμπάς να συναντηθεί στις αρχές Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών της ΕΕ. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος αποδέχτηκε την πρόσκληση.

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται την Δευτέρα στις Βρυξέλλες για μια “ανεπίσημη συνάντηση” με τους υπουργούς Εξωτερικών η οποία, σύμφωνα με μια διπλωματική πηγή, θα έχει τη μορφή “προγεύματος εργασίας”.

    Την ίδια ώρα η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε ότι σκοπεύει να μιλήσει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, το οποίο, είπε, θα καθοριστεί στο πλαίσιο μιας διευθέτησης ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστινίους. Η Μέι είπε πως την αρχαία πόλη πρέπει να μοιράζονται εν τέλει το Ισραήλ και ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος. Είπε πως πρέπει να υπάρξει ένα κυρίαρχο και βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος στο πλαίσιο μιας λύσης δύο κρατών.

    Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον διαβεβαίωσε πως ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που πρόκειται να αναγνωρίσει σήμερα την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, είναι «πολύ δεσμευμένος στην ειρηνευτική διαδικασία» μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

    «Ο πρόεδρος (Τραμπ) είναι πολύ δεσμευμένος στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή» δήλωσε ο Τίλερσον σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

    Παράλληλα, η Βολιβία, μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα ζητήσει να συγκληθεί εκτάκτως το όργανο αυτό του ΟΗΕ, εάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαιώσει την απόφασή του να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε σήμερα ο πρεσβευτής της, ο Σάσα Σολίς.

    «Αναμένουμε την ανακοίνωση» που θα είναι «μια επικίνδυνη και απερίσκεπτη απόφαση που θα αντιβαίνει το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας» δήλωσε σε δημοσιογράφος ο Βολιβιανός διπλωμάτης.

    «Εάν αυτό επιβεβαιωθεί (η μεταφορά της πρεσβείας), η Βολιβία θα ζητήσει από την προεδρία (της Ιαπωνίας) του Συμβουλίου Ασφαλείας να συγκαλέσει το συντομότερο μια δημόσια συνεδρίαση επί αυτού του θέματος» συμπλήρωσε ο Σολίς.

    «Εάν αυτή η απόφαση ληφθεί, θα πρόκειται για μια απειλή όχι μόνο για την ειρηνευτική διαδικασία αλλά μια απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια σε διεθνές επίπεδο» κατέληξε ο ίδιος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Φωτιά» στη Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ θα αναγνωρίσει σήμερα την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ



    ΣΧΟΛΙΑ