• Διεθνής πολιτική

    Κάμερον: Η Ουκρανία να παραλάβει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς μέσω ανταλλαγής Βρετανίας – Γερμανίας

    Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον

    Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον


    Με την «κυκλική ανταλλαγή» (Ringtausch) προτείνει ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον να παραδοθούν πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία, παρακάμπτοντας την άρνηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, ο οποίος θέλει να αποτραπεί το ενδεχόμενο να θεωρηθεί ότι η Γερμανία εμπλέκεται άμεσα στον πόλεμο.

    Σε συνέντευξή του στην Sueddeutsche Ζeitung, ο κ. Κάμερον δηλώνει ότι η Γερμανία θα μπορούσε να παραδώσει πυραύλους «Τaurus» στην Βρετανία, η οποία με τη σειρά της θα αποστείλει στην Ουκρανία περισσότερους από τους αντίστοιχους «Storm Shadow».

    «Είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε στενά με τους Γερμανούς εταίρους μας σε αυτό, όπως και σε άλλα ζητήματα, προκειμένου να βοηθήσουμε την Ουκρανία.

    Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε όλες τις επιλογές για να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα», δηλώνει ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν θα αποκαλύψει λεπτομέρειες – «ούτε θα ενημερώσουμε τους αντιπάλους μας για τα σχέδιά μας».

    Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, όταν, απορρίπτοντας την παράδοση πυραύλων «Taurus» στην Ουκρανία, διευκρίνισε ότι «η Γερμανία δεν μπορεί να κάνει αυτό που κάνουν Γάλλοι και Βρετανοί», υπονοώντας ότι οι δύο χώρες έχουν στρατιώτες τους στην Ουκρανία για να ελέγχουν την λειτουργία των πυραυλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς.

    Βρετανία και Γαλλία όμως δεν έχουν έως τώρα επιβεβαιώσει ότι διατηρούν τον έλεγχο των πυραύλων που έχουν προμηθεύσει στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

    Προχθές, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο κ. Κάμερον με τη Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ στο Βερολίνο, περιορίστηκε να δηλώσει ότι η απόφαση για την αποστολή «Taurus» θα ληφθεί από την κυρίαρχη γερμανική κυβέρνηση, καθώς και ότι το Λονδίνο έχει μια «πολύ ισχυρή συνεργασία» με το Βερολίνο, τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

    Στην συνέντευξή του στην SZ ο κ. Κάμερον απορρίπτει πάντως τις ανησυχίες του καγκελάριου ότι η παράδοση των συγκεκριμένων πυραύλων συνεπάγεται και κλιμάκωση της σύγκρουσης.

    «Είναι απολύτως εφικτό να επιβληθούν περιορισμοί στη χρήση τους, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν συμβάλλουν με κανέναν τρόπο στην κλιμάκωση. Και δεν συμβάλλουν», διαβεβαιώνει και προσθέτει ότι οι Βρετανοί είναι ικανοποιημένοι από τις ρυθμίσεις που έχουν γίνει και εμπιστεύονται τις εγγυήσεις των Ουκρανών. «Διαφορετικά δεν θα το κάναμε», προσθέτει.

    Προχθές πάντως, αναφερόμενος στον κίνδυνο κλιμάκωσης, σημείωσε ότι αυτή η συζήτηση επαναλαμβάνεται κάθε φορά που συζητείται η παράδοση νέου οπλικού συστήματος.

    «Το θέμα της κλιμάκωσης είναι ξεκάθαρο: Το αντιμετωπίζουμε συνέχεια. Αν αυτό που κάνουμε βοηθά μια χώρα να υπερασπιστεί τον εαυτό της από μια παράνομη και απολύτως αδικαιολόγητη επίθεση, τίποτα δεν θα έπρεπε να μας σταματά από το να βοηθήσουμε αυτή τη χώρα να αμυνθεί, να ανακτήσει τα εδάφη της.

    Όσο δεν υπάρχει θέμα Νατοϊκού στρατιώτη ο οποίος σκοτώνει Ρώσο στρατιώτη, δεν προκαλούμε κλιμάκωση, απλώς επιτρέπουμε στην Ουκρανία να αμυνθεί», δήλωσε.

    Διαβάστε επίσης:

    Συνάντηση Μπλίνκεν – Φιντάν: Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν τις επαφές Ελλάδας – Τουρκίας

    Σάντσεθ: Θα προτείνει στο ισπανικό κοινοβούλιο να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος έως το 2027

    Ουκρανία: Τουλάχιστον 3 άμαχοι νεκροί από ρωσικούς βομβαρδισμούς



    ΣΧΟΛΙΑ