Αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας με αλεξίπτωτα στους κατοίκους της Γάζας θα επιτρέψει το Ισραήλ σε ξένες χώρες, όπως μετέδωσε το ραδιόφωνο του στρατού. Το μέτρο θα ισχύσει από την Παρασκευή.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας της Γάζας, το τελευταίο 24ωρο έχουν χάσει τη ζωή τους από ασιτία 9 άνθρωποι. Ααναφέρει επίσης πως από την αρχή του πολέμου, συνολικά 122 άτομα, ανάμεσά τους 83 παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω υποσιτισμού.

1

Το Ισραήλ, που είναι σε πόλεμο με τη Χαμάς, ήρε τον αποκλεισμό τον Μάιο. Ωστόσο, θέτει περιορισμούς στο πεδίο υποστηρίζοντας ότι χρειάζονται για να αποτρέψει μια εκτροπή της βοήθειας σε οργανώσεις μαχητών.

Τις πρώτες δύο εβδομάδες του Ιουλίου, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά, η UNICEF, περιέθαλψε 5.000 παιδιά που υπέφεραν από οξύ υποσιτισμό στη Γάζα.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε προχθές, Τετάρτη, ότι η Γάζα υποφέρει από λιμό που προκλήθηκε από τον άνθρωπο, λόγω αποκλεισμού της βοήθειας στον θύλακα.

«Από σήμερα το απόγευμα, ο οργανισμός World Central Kitchen (WCK) ξεκίνησε και πάλι τη λειτουργία των κουζινών του», ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος των IDF στο Sky News. Η οργάνωση είχε σταματήσει τη δράση της στη Γάζα από τον Νοέμβριο του 2024, μετά και τον θάνατο μελών της σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

Επικίνδυνη μέθοδος η εναέρια ρίψη βοήθειας 

Η εναέρια ρίψη βοήθειας είχε χρησιμοποιηθεί και πέρυσι από χώρες όπως η Ιορδανία, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, κρίθηκε μη επαρκής από τις οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας.

Επιπλέον, πρόκειται για επικίνδυνη μέθοδο, καθώς τον Μάρτιο του 2024 πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν αστόχησε αλεξίπτωτο και πακέτο έπεσε πάνω τους. Υπάρχουν και αναφορές για πνιγμούς ανθρώπων που προσπάθησαν να φτάσουν πακέτα που είχαν πέσει στη θάλασσα.

Η ισραηλινή κυβέρνηση αρνείται ότι υπάρχει έλλειψη τροφίμων στη Γάζα και υποστηρίζει ότι έλαβε τον έλεγχο της διανομής βοήθειας επειδή μαχητές της Χαμάς έκλεβαν την ανθρωπιστική βοήθεια πριν φτάσει στους πολίτες.

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Δεν σχεδιάζει να αναγνωρίσει βραχυπρόθεσμα παλαιστινιακό κράτος

Αμπάς: «Νίκη για την παλαιστινιακή υπόθεση» η απόφαση Μακρόν για αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους

Αντόνιο Ταγιάνι: «Θα αναγνωρίσουμε το κράτος της Παλαιστίνης αν, την ίδια στιγμή, αυτό αναγνωρίσει το Ισραήλ»