• Διεθνής πολιτική

    Ισραήλ: Στρατηγός καλεί την κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος των στρατιωτών που πολεμούν στη Γάζα

    • NewsRoom


    Ισραηλινός ταξίαρχος, επικεφαλής μεραρχίας που μάχεται στη Γάζα, κάλεσε την κυβέρνηση του Ισραήλ να σταθεί «στο ύψος» των στρατιωτών που πολεμούν στον παλαιστινιακό θύλακα, σε μια από τις σπάνιες φορές που αξιωματικός του στρατού ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, δεχόμενος σήμερα επικρίσεις γι’αυτό.

    «Οφείλετε να σταθείτε στο ύψος μας», δήλωσε χθες, Τετάρτη, ο ταξίαρχος Νταν Γκόλντφους, διοικητής της 98ης μεραρχίας που έχει αναπτυχθεί στην Χαν Γιουνίς, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, απευθυνόμενος στους πολιτικούς ηγέτες.

    «Δεν θα αποποιηθούμε τις ευθύνες μας. Λυπούμαστε για την κατάφωρη αποτυχία μας την 7η Οκτωβρίου, αλλά προχωράμε μπροστά», σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους κατά τις οποίες κάλεσε τους ισραηλινούς ηγέτες «να ξεπεράσουν τον εξτρεμισμό και να ενωθούν».

    Η άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ -που προκάλεσε τον θάνατο 1.160 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους αμάχων, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP που έγινε βάσει ισραηλινών πηγών-έφερε στο φως αστοχίες των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών, οι οποίες δεν είχαν προβλέψει μια επιχείρηση τέτοιας κλίμακας.

    Τα σχόλια αυτά, που σπάνε την παραδοσιακή ουδετερότητα αξιωματικών του ισραηλινού στρατού απέναντι στην πολιτική ηγεσία, είχαν αποτέλεσμα να κληθεί ο ταξίαρχος Γκόλντφους να παρουσιαστεί στη στρατιωτική διοίκηση.

    Ο ταξίαρχος κάλεσε επίσης τους πολιτικούς ηγέτες να ενεργήσουν ώστε «να συμμετάσχουν όλοι» στην στρατιωτική προσπάθεια, σε μια καλυμμένη αναφορά του στους υπερορθόδοξους εβραίους, οι οποίοι μπορούν να εξαιρεθούν από την στρατιωτική θητεία.

    Ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ παρουσίασε στα τέλη Φεβρουαρίου μεταρρύθμιση για τη στρατιωτική θητεία προκειμένου να περιληφθούν οι υπερορθόδοξοι εβραίοι, κάτι το οποίο θεωρήθηκε στο Ισραήλ πολιτική βόμβα που θα μπορούσε να οδηγήσει στην πτώση του εύθραυστου κυβερνητικού συνασπισμού του Μπενιαμίν Νετανιάχου, στον οποίο μετέχουν υπερορθόδοξα κόμματα.

    Οι δηλώσεις του Γκόλντφους, οι οποίες δεν έχουν προκαλέσει μέχρι στιγμής αντίδραση του Νετανιάχου ή του Γκάλαντ, σχολιάστηκαν πολύ στο Ισραήλ.

    «Ένας αξιωματικός θα πρέπει να μιλάει μόνον για τις (στρατιωτικές) αποφάσεις του, διαφορετικά θα πρέπει να εγκαταλείψει το στρατό», δήλωσε ο Γιοάβ Σεγκαλόβιτς, κεντρώος βουλευτής της αντιπολίτευσης, στον δημόσιο ραδιοσταθμό Καν.

    «Με όλον τον σεβασμό σε αυτό τον διακεκριμένο αξιωματικό, το ότι πολεμάει στη Γάζα δεν του δίνει το δικαίωμα ή τη νομιμότητα να εκφράζει θέση στις πολιτικές υποθέσεις», έγραψε ο αρθρογράφος Ναούμ Μπαρνέα στην συντηρητική εφημερίδα «Γεντιότ Αχρονότ».

    Σε αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς, το Ισραήλ εξαπέλυσε στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας που έχει στοιχίσει τη ζωή μέχρι στιγμής σε 31.341 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

    Από την έναρξη της χερσαίας επίθεσής του, στις 27 Οκτωβρίου, 249 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στον παλαιστινιακό θύλακα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

    Διαβάστε επίσης:

    Πίτερ Στάνο: Η ΕΕ δεν θα αναγνωρίσει τις ρωσικές εκλογές στα προσωρινά κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη

    Στόλτενμπεργκ: Θα ήταν ιστορικό λάθος να αφήσουμε τον Πούτιν να κερδίσει

    Γεραπετρίτης: Η Αλεξανδρούπολη κόμβος στη ΝΑ Ευρώπη



    ΣΧΟΛΙΑ