• Διεθνής πολιτική

    Ιράν: Εκτός φυλακής 5 Αμερικανοί κρατούμενοι – Νέες ελπίδες για ξεπάγωμα ιρανικών κεφαλαίων ύψους 6 δισ. δολαρίων

    • NewsRoom


    Πέντε Αμερικανοί, οι οποίοι παρέμεναν φυλακισμένοι στο Ιράν τα τελευταία χρόνια -ένας από τους οποίους σχεδόν για οκτώ έτη- αφέθηκαν σε κατ΄οίκον περιορισμό, με τις ελπίδες για μια τελική συμφωνία που θα τους επιτρέψει να φύγουν από τη χώρα να αυξάνονται.

    Η πρόοδος με τους Αμερικανούς κρατουμένους έρχεται μετά από μια εξαντλητική διπλωματική προσπάθεια μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, η οποία θεωρείται πως σχετίζεται με την προσπάθεια του κράτους της Μέσης Ανατολής να ξεπαγώσει ιρανικά κεφάλαια ύψους 6 δισ. δολαρίων τα οποία παραμένουν παγωμένα στη Νότια Κορέα.

    Οι κρατούμενοι Siamak Namazi, Emad Sharqi και Morad Tahbaz και ένας ακόμη άγνωστος τέταρτος Αμερικανός μεταφέρθηκαν από τη διαβόητη φυλακή Evin της Τεχεράνης σε ένα άγνωστο σπίτι, δήλωσε δικηγόρος της οικογένειας Namazi. Πηγές ανέφεραν ότι και ένας πέμπτος Αμερικανός συμμετείχε στις συζητήσεις και είχε ήδη μεταφερθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε κατ’ οίκον περιορισμό.

    «Είμαστε ευγνώμονες που ο Siamak και οι άλλοι Αμερικανοί στο Ιράν είναι έξω από τη φυλακή Evin και θα βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό», είπε ο Babak Namazi, ο αδελφός του  Siamak. «Αν και πρόκειται για μια θετική αλλαγή, δεν θα ησυχάσουμε μέχρι ο Siamak  και οι υπόλοιποι να επιστρέψουν σπίτι. συνεχίζουμε να μετράμε τις μέρες μέχρι να συμβεί αυτό», πρόσθεσε.

    Ένας δικηγόρος της οικογένειας Namazi, ο Jared Genser, χαιρέτισε επίσης την κίνηση, αλλά προειδοποίησε ότι οι Αμερικανοί δεν ήταν ακόμη ελεύθεροι. «Αυτή είναι στην καλύτερη περίπτωση η αρχή του τέλους και τίποτα περισσότερο», είπε.

    Όλοι οι συλληφθέντες Αμερικανοί είναι ιρανικής καταγωγής. Το Ιράν δεν αναγνωρίζει τη διπλή εθνικότητα και έχει εχθρικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες από τότε που η Ισλαμική Επανάσταση του 1979 ανέτρεψε τον φιλοδυτικό σάχη.

    Ο Namazi, ένας επιχειρηματίας, συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2015. Κατηγορήθηκε για κατασκοπεία, με την οικογένειά του να κάνει λόγο για «αστεία στοιχεία», όπως οι προηγούμενες σχέσεις με ομάδες σκέψης των ΗΠΑ. Ο πατέρας του, πρώην στέλεχος της UNICEF, Baquer Namazi, συνελήφθη ο ίδιος καθώς πήγε να βοηθήσει τον γιο του, αλλά τελικά αφέθηκε ελεύθερος πέρυσι καθώς η υγεία του επιδεινώθηκε.

    Ο Tahbaz, ένας Ιρανοαμερικανός που έχει επίσης βρετανική υπηκοότητα, συνελήφθη μαζί με άλλους περιβαλλοντολόγους τον Ιανουάριο του 2018 και καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση για «συνωμοσία με την Αμερική».

    Ο Sharqi είναι ένας επιχειρηματίας που καταδικάστηκε επίσης σε 10 χρόνια με την κατηγορία της κατασκοπείας.

    Επιβεβαίωσαν οι ΗΠΑ

    Οι ΗΠΑ  επιβεβαίωσαν την Πέμπτη ότι πέντε Αμερικανοί που κρατήθηκαν άδικα από το Ιράν αφέθηκαν ελεύθεροι από τη φυλακή και τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

    «Αν και αυτό είναι ένα ενθαρρυντικό βήμα, αυτοί οι αμερικανοί πολίτες – Siamak Namazi, Morad Tahbaz, Emad Shargi και δύο Αμερικανοί που αυτή τη στιγμή επιθυμούν να παραμείνουν ανώνυμοι – δεν θα έπρεπε ποτέ να είχαν τεθεί υπό κράτηση εξαρχής», δήλωσε η εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Adrienne Watson.

    «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάστασή τους όσο το δυνατόν στενότερα. Φυσικά, δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να επιστρέψουν όλοι στην πατρίδα τους στις Ηνωμένες Πολιτείες», πρόσθεσε η Watson.

    Οι αναφορές δείχνουν ότι οι ΗΠΑ θα ξεπαγώσουν 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε ιρανικά κεφάλαια που κρατούνται στη Νότια Κορέα καθώς και σε άλλους φυλακισμένους Ιρανούς στις ΗΠΑ.

    Ωστόσο, ο αξιωματούχος του NSC είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για την τελική απελευθέρωσή τους εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη και ήταν λεπτές. «Ως εκ τούτου, θα έχουμε ελάχιστες λεπτομέρειες για την κατάσταση του κατ’ οίκον περιορισμού τους ή για τις προσπάθειές μας να εξασφαλίσουμε την ελευθερία τους», είπε ο Γουάτσον.

    Διαβάστε επίσης

    Ιράν: Στις φλόγες δεξαμενόπλοιο που μετέφερε 40.000 τόνους LPG

    FED: Απομακρύνεται η πιθανότητα νέας αύξησης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο

    Τουρκία: Βγάζει ξανά το «Αμπντουλχαμίντ Χαν» για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο



    ΣΧΟΛΙΑ