• Οικονομία

    FED: Απομακρύνεται η πιθανότητα νέας αύξησης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο

    • Bloomberg
    Ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ

    Ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ


    Συνεχίζουν να αυξάνονται οι πιθανότητες η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια μετά την επόμενη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο, καθώς νέα στοιχεία δείχνουν περαιτέρω σημάδια μείωσης του πληθωρισμού.

    Ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος αποκλείει το συχνά ασταθές κόστος των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε ελαφρώς κατά 0,2% για δεύτερο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Στατιστικής Εργασίας, που ανακοινώθηκαν σήμερα Πέμπτη.

    Ο συνολικός ΔΤΚ αυξήθηκε επίσης κατά 0,2% τον Ιούλιο και 3,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

    «Η Fed πρέπει να ενθαρρύνεται από τα δύο συνεχή χαμηλότερα νούμερα», δήλωσε ο Stephen Stanley, επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ στο Santander US Capital Markets.

    «Νομίζω ότι η πρόθεσή τους είναι να παγώσουν την αύξηση τον Σεπτέμβριο», πρόσθεσε.

    Υπενθυμίζεται ότι η Fed αύξησε τον Ιούλιο το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε ένα εύρος από 5,25% έως 5,5%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών.

    Η διάμεση εκτίμηση των πιο πρόσφατων τριμηνιαίων προβλέψεων των αξιωματούχων της Fed, που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο, έδειξε δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων φέτος, η πρώτη από τις οποίες πραγματοποιήθηκε με την αύξηση του περασμένου μήνα.

    Διχασμός μεταξύ αξιωματούχων

    Σημειώνεται ότι οι αξιωματούχοι της Fed έχουν εκφράσει διαφορετικές απόψεις σχετικά με την ανάγκη για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων.

    Η ανώτερη αξιωματούχος, Michelle Bowman επανέλαβε τη Δευτέρα την άποψή της ότι η Fed ενδέχεται να χρειαστεί να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια προκειμένου να αποκαταστήσει πλήρως τη σταθερότητα των τιμών.

    Στον αντίποδα ο πρόεδρος της Fed Φιλαδέλφειας Patrick Harker, ανέφερε την Τρίτη ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να είναι σε θέση να κρατήσει σταθερά τα επιτόκια από εδώ και στο εξής.

    Διαβάστε επίσης: 

    ΗΠΑ: Στο 3,2% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Ιούλιο



    ΣΧΟΛΙΑ