• Διεθνής πολιτική

    ΗΠΑ – Τουρκία: Στις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις της 7ετίας

    • NewsRoom


    Η Τουρκία και οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν τις μεγαλύτερες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις τους τα τελευταία τουλάχιστον επτά χρόνια, μια ένδειξη της βελτίωσης των σχέσεων καθώς ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει νέα συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν τον επόμενο μήνα.

    Οι ασκήσεις της περασμένης εβδομάδας, μαζί με μια επίσκεψη δικομματικής αντιπροσωπείας του Κογκρέσου, δείχνουν ότι και οι δύο πλευρές επιδιώκουν να ξαναχτίσουν τη μακροχρόνια συμμαχία τους, δήλωσαν στο Bloomberg τρεις Τούρκοι αξιωματούχοι που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

    Η Τουρκία επιδιώκει να κανονίσει μια συνάντηση μεταξύ του Ερντογάν και του προέδρου των ΗΠΑ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των G20 στο Νέο Δελχί, μετά από αυτή στη Λιθουανία τον περασμένο μήνα, δήλωσαν οι αξιωματούχοι, ζητώντας να μην κατονομαστούν λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

    Η Τουρκία βλέπει τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ως αναγνώριση από την Ουάσιγκτον της σημασίας της Άγκυρας ως συμμάχου της στο ΝΑΤΟ.

    Το USS Gerald R. Ford, το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο στον κόσμο, επισκέφτηκε την τουρκική πόλη-λιμάνι της Αττάλειας την περασμένη εβδομάδα. Οι κοινές ναυτικές και στρατιωτικές ασκήσεις με τουρκικά αεροσκάφη F-16 και αμερικανικά F-18 ήταν οι μεγαλύτερες από τότε που οι διμερείς σχέσεις βρέθηκαν στο ναδίρ, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν το 2016, δήλωσαν Τούρκοι αξιωματούχοι.

    Εν τω μεταξύ, δικομματική αντιπροσωπεία του Κογκρέσου πραγματοποίησε συνομιλίες στην Άγκυρα την περασμένη Παρασκευή.

    Η Τουρκία υπέστη κυρώσεις το 2017 από τις ΗΠΑ για την απόκτηση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 και εκδιώχτηκε από το πρόγραμμα των αεροσκαφών F-35.

    Διαβάστε επίσης:

    Τραγωδία στα Τέμπη: Ποινική δίωξη σε 4 πρώην στελέχη του ΟΣΕ

    Πολωνία: Στους 11 οι νεκροί από τη νόσο των λεγεωνάριων

    Μακρόν: Κίνδυνος αποδυνάμωσης της Ευρώπης και της Δύσης



    ΣΧΟΛΙΑ