ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα καλέσουν τους συμμάχους τους στην Ομάδα των Επτά (G7) να επιβάλουν δασμούς έως και 100% στην Κίνα και την Ινδία για τις αγορές ρωσικού πετρελαίου, σε μια προσπάθεια να πείσουν τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή ότι η υπομονή του με τον Πούτιν «τελειώνει γρήγορα» και απείλησε με νέες οικονομικές κυρώσεις. «Θα είναι πολύ σκληρά τα χτυπήματα — με κυρώσεις σε τράπεζες, πετρέλαιο και δασμούς επίσης», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Fox News.
Οι ΗΠΑ θα καλέσουν επίσης τις χώρες της G7 να δημιουργήσουν νομική οδό για την κατάσχεση των «παγωμένων» ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων, και να εξετάσουν το ενδεχόμενο χρήσης του κεφαλαίου αυτών των περιουσιακών στοιχείων για τη χρηματοδότηση της άμυνας της Ουκρανίας, σύμφωνα με αμερικανική πρόταση που είδε το Bloomberg. Η συντριπτική πλειοψηφία των περίπου 300 δισ. δολαρίων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν παγώσει βρίσκεται στην Ευρώπη.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο Brent σημείωσαν άνοδο μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, φτάνοντας στιγμιαία στο υψηλότερο σημείο της συνεδρίασης. Το ευρώ υποχώρησε στο χαμηλότερο σημείο της ημέρας, διαπραγματευόμενο γύρω στα 1,1703 δολάρια νωρίς στη συνεδρίαση της Νέας Υόρκης.
Η Ινδία είναι πλέον από τους μεγαλύτερους αγοραστές ρωσικού πετρελαίου στην Ασία — Ο κυλιόμενος μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων των αποστολών αργού πετρελαίου από όλα τα ρωσικά λιμάνια δείχνει αύξηση των ινδικών αγορών μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχολιασμό των προτάσεων.
Παράλληλα, ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν συζητήσει με Ευρωπαίους ομολόγους τους την ιδέα της σταδιακής κατάσχεσης των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για να αυξηθεί η πίεση στη Μόσχα να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με πληροφορίες που έγιναν υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Τα κέρδη από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία χρησιμοποιούνται προς το παρόν για τη χορήγηση δανείων στην Ουκρανία.
Ο Καναδάς, ο οποίος ασκεί την προεδρία της G7, συγκάλεσε συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ομάδας την Παρασκευή για να «συζητήσουν περαιτέρω μέτρα για την αύξηση της πίεσης στη Ρωσία και τον περιορισμό της πολεμικής της μηχανής», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Η πρόταση των ΗΠΑ προβλέπει δευτερογενείς δασμούς 50% έως 100% σε Κίνα και Ινδία, καθώς και περιοριστικά εμπορικά μέτρα τόσο στις εισαγωγές όσο και στις εξαγωγές, με στόχο να περιοριστεί η ροή ρωσικής ενέργειας και να αποτραπεί η μεταφορά τεχνολογιών διπλής χρήσης στη Ρωσία.
Η πρόταση αυτή αντιμετωπίζει προκλήσεις, καθώς αρκετές χώρες της ΕΕ —συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας— έχουν μπλοκάρει αυστηρότερες κυρώσεις κατά του ενεργειακού τομέα της Ρωσίας. Τέτοια μέτρα απαιτούν τη συναίνεση όλων των κρατών-μελών.
Ο Τραμπ έχει πει σε Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι είναι πρόθυμος να επιβάλει εκτεταμένους νέους δασμούς σε Ινδία και Κίνα για να πιέσει τον Πούτιν να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία — αλλά μόνο αν το κάνουν και οι ευρωπαϊκές χώρες.
Ο Τραμπ έκανε αυτό το αίτημα σε τηλεφωνική παρέμβασή του σε συνάντηση ανώτερων Αμερικανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να εφαρμόσουν παρόμοιους δασμούς με την Ευρώπη, ανέφερε το Bloomberg.
Η πρόταση του Τραμπ έρχεται αφότου παρήλθε η προθεσμία που είχε δώσει στον Πούτιν για κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χωρίς να υπάρξει ένδειξη πως ο Ρώσος ηγέτης ενδιαφέρεται πραγματικά για απευθείας ειρηνευτικές συνομιλίες. Αντίθετα, η Μόσχα εντείνει την εκστρατεία βομβαρδισμών κατά της Ουκρανίας.
Η Ρωσία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία βρίσκονται «σε παύση», παρά την πίεση του Τραμπ μετά τη συνάντησή του με τον Πούτιν τον προηγούμενο μήνα για άμεσες συνομιλίες με τον Ζελένσκι.
Η πρόταση προς την G7 περιλαμβάνει επίσης κυρώσεις κατά του λεγόμενου «σκιώδους στόλου» ρωσικών πετρελαιοφόρων και των δικτύων που διευκολύνουν τις συναλλαγές· την πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft PJSC· και την απαγόρευση ασφαλιστικών υπηρεσιών για θαλάσσιες μεταφορές.
Οι ΗΠΑ θα ζητήσουν επίσης από τους συμμάχους τους να επιβάλουν κυρώσεις σε οντότητες που στηρίζουν τη ρωσική πολεμική βιομηχανία, περιφερειακές ρωσικές τράπεζες, καθώς και την απαγόρευση παροχής υπηρεσιών σχετικών με την τεχνητή νοημοσύνη και την χρηματοοικονομική τεχνολογία στις ρωσικές Ειδικές Οικονομικές Ζώνες.
Μέχρι στιγμής, ο Τραμπ έχει αποφύγει να επιβάλει άμεσες κυρώσεις στη Ρωσία, παρά το ότι έχει περάσει αρκετές αυτοεπιβαλλόμενες προθεσμίες, και παρότι ο Πούτιν εξακολουθεί να αποφεύγει τη διαπραγμάτευση για τον τερματισμό του πολέμου. Παρόλα αυτά, ο Τραμπ έχει διπλασιάσει τους δασμούς στην Ινδία στο 50%, λόγω των συνεχών αγορών ρωσικού πετρελαίου από τη χώρα.
Οι συνομιλίες της G7 γίνονται καθώς η ΕΕ εργάζεται για το 19ο πακέτο κυρώσεων, το οποίο, σύμφωνα με προηγούμενες πληροφορίες του Bloomberg, αναμένεται να στοχεύσει περισσότερες ρωσικές τράπεζες και τον ενεργειακό τομέα της χώρας.
Διαβάστε επίσης:
Συνάντηση Μπέσεντ με Κινέζους αξιωματούχους στη Μαδρίτη: TikTok και «ξέπλυμα» στην ατζέντα
Apple: Αναβάλλει την κυκλοφορία του νέου iPhone Air στην ηπειρωτική Κίνα
Bavarian Nordic: Γιατί οι μέτοχοι διαφωνούν με την εξαγορά από τις Nordic Capital και Permira
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τραμπ: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Κατάρ στον απόηχο της ισραηλινής επίθεσης στη Ντόχα
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Επίσκεψη στον σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα – Ποιες είναι οι γραμμές 24ωρης λειτουργίας
- United Airlines: Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους της μετά από συναγερμό για πυρκαγιά – Δύο τραυματίες
- Ευρωπαϊκή Ένωση-Ινδία: «Εντατικές» διαπραγματεύσεις για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας
