• Διεθνής πολιτική

    ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος καλεί τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για την πώληση όπλων

    • NewsRoom
    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για θέματα Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κέρμπι

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για θέματα Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κέρμπι


    Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της Ρωσίας για μελλοντικές παραδόσεις όπλων από την πρώτη στη δεύτερη «προχωρούν ενεργά», υποστήριξε σήμερα ένας σύμβουλος του Λευκού Οίκου, καλώντας το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ «να σταματήσει» αυτές τις συνομιλίες.

    Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι υπενθύμισε ότι ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ταξίδεψε πρόσφατα στη Βόρεια Κορέα για να πείσει την Πιονγκγιάνγκ να πουλήσει πυρομαχικά στη Ρωσία. Είπε επίσης ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν αντάλλαξαν επιστολές δεσμευόμενοι να ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία τους. Σύμφωνα με τον Κίρμπι, οι ΗΠΑ έχουν πληροφορίες που δείχνουν ότι μια άλλη ομάδα Ρώσων αξιωματούχων ταξίδεψε στην Πιονγκγιάνγκ, μετά την επίσκεψη του υπουργού Άμυνας.

    Με βάση τις συμφωνίες της με τη Βόρεια Κορέα, η Ρωσία θα παραλάβει οπλικά συστήματα που ο στρατός της σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει στον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε ο Κίρμπι. Ενδέχεται επίσης οι συμφωνίες να περιλαμβάνουν και την παράδοση πρώτων υλών που θα βοηθούσαν την αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας.

    Ο Κίρμπι τόνισε ότι τέτοιες εξοπλιστικές συμφωνίες θα παραβίαζαν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    «Καλούμε τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει τις εξοπλιστικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Πιονγκγιάνγκ να μην παρέχει, ούτε να πουλήσει όπλα στη Ρωσία», είπε ο Κίρμπι μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον.

    Διαβάστε επίσης:

    Ε. Αχτσιόγλου: Φυσικά μπορώ να κερδίσω τον κ. Μητσοτάκη, αλλιώς δεν θα κατέβαινα υποψήφια

    Παπαχρήστος: Ο Καραγιώργης ζήτησε από μπράβο του να βγάλει όπλο και να με πυροβολήσει

    Μιτς Μακόνελ: «Πάγωσε» ξανά ενώ μιλούσε ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων Γερουσιαστών (video)



    ΣΧΟΛΙΑ