• Διεθνής πολιτική

    ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου – Άλμα για Brent και WTI

    • NewsRoom
    US President Joe Biden delivers remarks on the US response to the escalation on the Ukraine-Russian border during a speech in the East Room of the White House in Washington, DC, USA, 22 February 2022.

    Joe Biden (EPA/SHAWN THEW)


    Την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπαίντεν.

    «Σήμερα ανακοινώνω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στοχεύουν την κύρια αρτηρία της οικονομίας της Ρωσίας. Απαγορεύουμε όλες τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου και ενέργειας», δήλωσε ο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο. «Αυτό σημαίνει ότι το ρωσικό πετρέλαιο δεν θα είναι πλέον αποδεκτό στα λιμάνια των ΗΠΑ και ο αμερικανικός λαός θα επιφέρει άλλο ένα ισχυρό πλήγμα στην πολεμική μηχανή του Πούτιν».

    «Αυτό είναι ένα βήμα που κάνουμε για να προκαλέσουμε περαιτέρω πόνο στον Πούτιν», είπε ο Μπάιντεν.

    Ο πρόεδρος Μπάιντεν παραδέχθηκε πως η απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα στις Ηνωμένες Πολιτείες θα έχει τίμημα και στην χώρα του, αλλά οι νομοθέτες είναι ενωμένοι στην ανάληψη δράσης. «Η υπεράσπιση της ελευθερίας θα κοστίσει, θα κοστίσει και σε εμάς επίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί το καταλαβαίνουν εξίσου. Οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί είναι ξεκάθαροι ότι πρέπει να το κάνουμε αυτό», ανέφερε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

    «Ο πόλεμος του Πούτιν βλάπτει ήδη τις αμερικανικές οικογένειες στις αντλίες βενζίνης. Από τότε που ο Πούτιν ξεκίνησε τη στρατιωτική του συγκέντρωση στα ουκρανικά σύνορα, μόλις από τότε, η τιμή του φυσικού αερίου στην Αμερική αυξήθηκε κατά 75 cent. Με αυτή τη δράση θα ανέβει περαιτέρω», προειδοποίησε, ενώ τόνισε πως  θα κάνει ότι περνά από το χέρι του για να περιοριστεί το κόστος στα νοικοκυριά.

    Απευθύνθηκε επίσης στις αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, λέγοντας ότι ο πόλεμος και οι επιπτώσεις του δεν είναι «καμία δικαιολογία για υπερβολικές αυξήσεις τιμών» που εκμεταλλεύονται τον Αμερικανό καταναλωτή, προσθέτοντας ότι δεν θα το ανεχτεί.

    “Η επιθετικότητα της Ρωσίας κοστίζει σε όλους μας. Και δεν είναι ώρα για κερδοσκοπία ή αύξηση των τιμών. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος για το τι δεν θα ανεχτούμε”, είπε. Αναγνώρισε πάντως πως υπάρχουν εταιρείες που «οδηγούσαν με το παράδειγμα τους», αποχωρώντας από τη Ρωσία. «Αυτή είναι μια στιγμή που πρέπει να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί», τόνισε..

    Ο Αμερικανός πρόεδρος παραδέχθηκε πως η Ευρώπη δεν είναι ακόμα έτοιμη να προχωρήσει σε πλήρη απεξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Δήλωσε ωστόσο πως οι ΗΠΑ θα κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να βοηθήσουν τους συμμάχους τους να απεξαρτηθούν ενεργειακά και αυτοί από τη Ρωσία.

    «Οι ΗΠΑ παράγουν περισσότερο πετρέλαιο εγχώρια από ό,τι ολόκληρη η Ευρώπη μαζί», είπε ο Μπάιντεν, ο οποίος τόνισε πως οι ΗΠΑ εργάζονται με εταίρους για να αναπτύξουν μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για να «διατηρηθεί η πίεση στον Πούτιν».  Πρόσθεσε, δε, ότι οι ΗΠΑ έχουν εφαρμόσει τις πιο σημαντικές κυρώσεις στην ιστορία και έχουν «ακρωτηριάσει» την οικονομία της Ρωσίας. Στη συνέχεια προέτρεψε και τους ευρωπαίους να μειώσουν την ενεργειακή τους εξάρτηση από τους Ρώσους.

    Αναφέρθηκε δε και στη βοήθεια ύψους 1 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία. «Αποστολές αμυντικών όπλων φτάνουν στην Ουκρανία καθημερινά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και εμείς στις είμαστε αυτοί που συντονίζουμε την παράδοση παρόμοιων όπλων από τους συμμάχους και εταίρους μας. Παρέχουμε επίσης ανθρωπιστική υποστήριξη στον ουκρανικό λαό», είπε.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα καταφέρει ποτέ να κατακτήσει ολόκληρη την Ουκρανία, αλλά και πως φαίνεται αποφασισμένος «να συνεχίσει τη δολοφονική του πορεία ανεξάρτητα από το κόστος».

    «Έχει ήδη μετατρέψει δύο εκατομμύρια Ουκρανούς σε πρόσφυγες. Η Ρωσία μπορεί να συνεχίσει  την προέλασή της με φρικτό τίμημα, αλλά αυτό είναι ήδη ξεκάθαρο: η Ουκρανία δεν θα είναι ποτέ μια νίκη για τον Πούτιν. Ο Πούτιν μπορεί να καταφέρει να καταλάβει μια πόλη, αλλά δεν θα μπορέσει ποτέ να κρατήσει τη χώρα. Και αν δεν απαντήσουμε στην επίθεση του Πούτιν στην παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα σήμερα, το κόστος της ελευθερίας και για τον αμερικανικό λαό θα είναι ακόμη μεγαλύτερο αύριο», τόνισε.

    Επαίνεσε δε τους Ουκρανούς για την αντίστασή τους. «Έχουν εμπνεύσει τον κόσμο με τη γενναιότητά τους, τον πατριωτισμό τους, την αποφασιστικότητά τους να ζήσουν ελεύθεροι», είπε.

    Άλμα για τις τιμές του πετρελαίου

    Οι ΗΠΑ εισήγαγαν περίπου 672.000 βαρέλια την ημέρα από τη Ρωσία το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών. H ποσότητα αυτή αποτελεί περίπου το 8% των συνολικών εισαγωγών πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων στις ΗΠΑ.

    Οι περισσότερες από τις εισαγωγές αργού πετρελαίου και πετρελαίου των ΗΠΑ προέρχονται από τον Καναδά, το Μεξικό και τη Σαουδική Αραβία, καθιστώντας τη χώρα πολύ λιγότερο εξαρτημένη από το ρωσικό πετρέλαιο από πολλούς από τους Ευρωπαίους εταίρους της.

    Οι ανακοινώσεις του Τζο Μπάιντεν, οι οποίες ήρθαν την ώρα που η Κομισιόν ανακοίνωνε το νέο της σχέδιο για την σταδιακή απεξάρτηση της ΕΕ από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας και η Βρετανία δήλωνε πως θα προχωρήσει μέχρι τα τέλη του 2022 στην πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, προκάλεσαν έκρηξη στις τιμές του πετρελαίου.

    Το συμβόλαιο  Brent παραδόσεως Μαΐου βρέθηκε να ενισχύεται κατά 7,7% στα 132,74 δολάρια το βαρέλι, ενώ το WTI Απριλίου κατά  7,8% στα 128,65 δολάρια το βαρέλι.

    Διαβάστε επίσης

    Κομισιόν: Αυτό είναι το σχέδιο για την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία

    Βρετανία: Οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου θα τερματιστούν μέχρι τα τέλη του 2022

    Shell: Σταματά τις αγορές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου



    ΣΧΟΛΙΑ