• Διεθνής πολιτική

    ΗΠΑ: Μήνυμα Μπάιντεν απόψε για το Αφγανιστάν – Χωρίς πρόσβαση στα νομισματικά αποθέματα οι Ταλιμπαν

    • NewsRoom
    Τζο Μπάιντεν

    Τζο Μπάιντεν


    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα επιστρέψει στον Λευκό Οίκο από το Καμπ Ντέιβιντ σήμερα προκειμένου να κάνει δηλώσεις για το Αφγανιστάν, έγινε γνωστό από τον Λευκό Οίκο.

    Ο Μπάιντεν θα κάνει δηλώσεις στις 22.45 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    Την ίδια ώρα, σύμφωνα με αξιωματούχο του Πενταγώνου, Αμερικανοί στρατιώτες φέρεται να σκότωσαν δύο ένοπλους άνδρες σήμερα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου χιλιάδες Αφγανοί προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

    Από την άλλη, ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στην Καμπούλ, ο στρατηγός Κένεθ Μακένζι, συναντήθηκε με εκπροσώπους των Ταλιμπάν την Κυριακή στην Ντόχα, προκειμένου να τους ζητήσει να μην επιτεθούν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ανέφερε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματικός του Πενταγώνου.

    Παράλληλα, αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν ανέφερε πως οι Ταλιμπάν δεν θα έχουν πρόσβαση στα νομισματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας που κατέχει η αφγανική κυβέρνηση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η πλειονότητα των κεφαλαίων βρίσκονται εκτός Αφγανιστάν.

    «Τα περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας που κατέχει η αφγανική κυβέρνηση στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα τεθούν στη διάθεση των Ταλιμπάν», δήλωσε ο αξιωματούχος στο AFP.

    Η μεγάλη πλειονότητα των νομισματικών αποθεμάτων της αφγανικής Κεντρικής Τράπεζας δεν βρίσκονται στο Αφγανιστάν, δήλωσε εξάλλου στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή που πρόσκειται στην υπόθεση χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιο τμήμα τους βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Τα ακαθάριστα αποθέματα της αφγανικής Κεντρικής Τράπεζας ανέρχονταν σε 9,4 δισεκ. δολάρια στα τέλη Απριλίου, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Διαβάστε επίσης

    Πληθαίνουν οι φωνές κατά της απόφασης Μπάιντεν για αποχώρηση από το Αφγανιστάν
    Αφγανιστάν: Γιατί γινόταν πόλεμος από το 2001
    Τραγικές εικόνες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ – Απελπισμένες προσπάθειες διαφυγής – Ακυρώθηκαν οι εμπορικές πτήσεις (video)



    ΣΧΟΛΙΑ