• Διεθνής πολιτική

    Οι ΗΠΑ προχώρησαν στην επιβολή κυρώσεων στην Κεντρική Τράπεζα του Ιράν

    • NewsRoom
    Τραμπ

    Ντόναλντ Τραμπ


    Οι ΗΠΑ προχώρησαν στην επιβολή κυρώσεων στην Κεντρική Τράπεζα του Ιράν, σύμφωνα με δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τράμπ, στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, στον απόηχο των επιθέσεων εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στη Σαουδική Αραβία, τις οποίες, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, διέπραξαν Ιρανοί, κάτι που η Τεχεράνη διαψεύδει.

    «Μόλις επιβάλαμε κυρώσεις στην Κεντρική Τράπεζα του Ιράν. Αυτό μόλις έγινε» σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος από το Οβάλ γραφείο, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για τις «αυστηρότερες κυρώσεις που έχουν ποτέ επιβληθεί σε μια χώρα».

    Ο Τράμπ δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες για τις κυρώσεις.

    Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, είπε πως η τράπεζα ήταν το τελευταίο καταφύγιο της Τεχεράνης για την άντληση κεφαλαίων. «Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν πια χρήματα που θα πηγαίνουν στους Φρουρούς της Επανάστασης για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας» εξήγησε.

    Το υπουργείο υποστηρίζει ότι η Κρατική Τράπεζα και το Αναπτυξιακό Ταμείο «παρείχαν δισεκατομμύρια δολάρια στους Φρουρούς της Επανάστασης και τη Δύναμη Κοντς καθώς και στον τρομοκράτη σύμμαχό τους, τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου». Και οι τρεις αυτές οργανώσεις θεωρούνται “τρομοκρατικές” από την Ουάσινγκτον.

    Η Κεντρική Τράπεζα του Ιράν υπόκειτο ήδη σε κυρώσεις, από τον Νοέμβριο του 2018, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Ορισμένα “γεράκια” της Ουάσινγκτον ζητούσαν να επεκταθούν οι κυρώσεις αυτές ώστε να μην αφορούν μόνο τη χρηματοδότηση των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν αλλά και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

    «Οι αμερικανικές κυρώσεις κατά της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν θα περιπλέξουν περαιτέρω την κατάσταση στην Μέση Ανατολή», δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος της Ρωσίας για το Αφγανιστάν και επικεφαλής της Διεύθυνσης Ασίας του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Ζαμίρ Καμπούλοφ.

    Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις κατά της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν δεν θα επηρεάσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα της Ρωσίας στο Ιράν, «επειδή εκεί εργαζόμαστε χωρίς να χρησιμοποιούμε αμερικανικά δολάρια και διαύλους».



    ΣΧΟΛΙΑ