ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι ΗΠΑ κατέσχεσαν άλλο ένα δεξαμενόπλοιο που συνδέεται με τη Βενεζουέλα, ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters Αμερικανοί αξιωματούχοι, πριν από τη συνάντηση που θα έχει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Μαρία Κορίνα Ματσάδο.
Αυτό ήταν το έκτο πλοίο που μπαίνει στο στόχαστρο των ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες επειδή μετέφερε πετρέλαιο της Βενεζουέλα, τώρα ή στο παρελθόν. Οι αξιωματούχοι, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, είπαν ότι η κατάσχεση έγινε στην Καραϊβική.
Η Νότια Διοίκηση του αμερικανικού στρατού επιβεβαίωσε την επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε πριν από τα ξημερώματα, αναφέροντας ότι οι αμερικανικές δυνάμεις συνέλαβαν το Μηχανοκίνητο Δεξαμενόπλοιο Veronica «χωρίς να σημειωθούν επεισόδια». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το πλοίο αυτό εκτελούσε αποστολή παρακάμπτοντας τον αποκλεισμό που διέταξε ο πρόεδρος Τραμπ για τα σκάφη στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις.
Through #OpSouthernSpear, the Department of War is unwavering in its mission to crush illicit activity in the Western Hemisphere in partnership with @USCG through @DHSgov and @TheJusticeDept.
In another pre-dawn action, Marines and Sailors from Joint Task Force Southern Spear,… pic.twitter.com/brxO9xXUu3
— U.S. Southern Command (@Southcom) January 15, 2026
«Το μοναδικό πετρέλαιο που θα φύγει από τη Βενεζουέλα είναι αυτό του οποίου (η εξαγωγή) συντονίζεται σωστά και νόμιμα», πρόσθεσε.
Τα πλοία που έχουν κατασχεθεί μέχρι τώρα ήταν αυτά στα οποία είχαν επιβληθεί κυρώσεις από την Ουάσινγκτον ή ανήκαν στον «σκιώδη στόλο» που αποκρύπτει την προέλευσή του για να μεταφέρει πετρέλαιο από χώρες όπως το Ιράν, η Ρωσία ή η Βενεζουέλα. Την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ κατέσχεσαν ένα δεξαμενόπλοιο με ρωσική σημαία αφού το καταδίωξαν επί δύο εβδομάδες στον Ατλαντικό.
Σήμερα ο Τραμπ πρόκειται να συναντηθεί με τη Ματσάδο, για πρώτη φορά μετά την ανατροπή και τη σύλληψη του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.
Στο παρελθόν την είχε αποκαλέσει «αγωνίστρια της ελευθερίας» αλλά απέρριψε την ιδέα να αναλάβει την ηγεσία της Βενεζουέλας με το επιχείρημα ότι δεν χαίρει ευρείας υποστήριξης στο εσωτερικό της χώρας. Μια απόρρητη έκθεση της CIA που παρουσιάστηκε στον Τραμπ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι υποστηρικτές του Μαδούρο, συμπεριλαμβανομένης και της προσωρινής προέδρου Ντέλσι Ροδρίγκες είναι σε καλύτερη θέση για να διατηρήσουν τη σταθερότητα στη χώρα.
Διαβάστε επίσης:
Χριστοδουλίδης: Εθνική αποστολή για την Κύπρο η ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ
Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν από Πράσινη Γραμμή: Προτεραιότητα η λύση του Κυπριακού
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κουνούπια: Η επέλαση όλο τον χρόνο – Τι άλλαξε τα δεδομένα, ειδικοί εξηγούν στο Mononews
- Σάρα Σολντάτι: To πανέμορφο μοντέλο, η διαμάχη με τον Ντελ Βέκιο και το ελικόπτερο στις Σπέτσες – Το χρονικό ενός κοσμικού θρίλερ
- Πότε θα κάνει εκλογές ο ΚΜ και ο μυστικός δείπνος των 3 στο Κολωνάκι, οι έντονες φήμες για ΕΛΠΕ και Optima, ποιοι Βαρδινογιάννηδες έχασαν (πολλά λεφτά) από την ΜΟΗ, η αδιαφορία του Αισώπου των Σπετσών, τα νέα σχέδια Πιέρρ και το beef των δυο υπουργών
- Ποια τραπεζική μετοχή είναι το απόλυτο play μέχρι το τέλος του έτους με τις ευλογίες των Goldman Sachs και UBS – Πώς η ΔΕΗ έγινε σημείο αναφοράς και ποιο χαρτί που συσσωρεύει 1 χρόνο είναι έτοιμο να εκραγεί
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.