Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Κοντά σε «κάποιου είδους συμφωνία» βρίσκονται οι ΗΠΑ και το Ιράν, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας του Πακιστάν, Χαουάτζα Ασίφ (Khawaja Asif) προσθέτοντας ότι μια ειρηνευτική συμφωνία που θα έχει διάρκεια, θα είναι προς το συμφέρον της περιοχής.

«Τα πράγματα διαμορφώνονται ξανά υπέρ μιας ειρηνευτικής συμφωνίας», δήλωσε στο Bloomberg, τονίζοντας ότι «Τα σημάδια των τελευταίων δύο τριών ημερών δείχνουν ότι είμαστε κοντά σε κάποιου είδους συμφωνία».

1

Οι δηλώσεις γίνονται καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ υιοθετεί σκληρότερη στάση απέναντι στο Ιράν, ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ.

Οι συνομιλίες μεταξύ Ιράν και Ομάν σχετικά με το άνοιγμα του Ορμούζ σε ορισμένες θαλάσσιες μεταφορές έχουν φτάσει σε προχωρημένο στάδιο, ανέφερε νωρίτερα το Al Jazeera, επικαλούμενο εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ.

Νωρίτερα, ο Τραμπ δήλωσε ότι το Ιράν πρέπει να πληρώσει για τις ζημιές που προκλήθηκαν από προηγούμενες επιθέσεις, αφού κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι ζήτησε δημόσια αποζημίωση για τις πολεμικές απώλειες, παρόλο που το ζήτημα δεν είχε τεθεί στις διαπραγματεύσεις.

Το πετρέλαιο υποχώρησε λόγω των ανανεωμένων ελπίδων για συμφωνία μετά τη δήλωση του Ασίφ, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν Μοχσίν Νάκβι έφτασε στην Τεχεράνη για συνομιλίες.

Υπενθυμίζεται ότι το Πακιστάν μεσολαβεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, από τη στιγμή που ξεκίνησε ο πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών.

Αδιέξοδο στο Ορμούζ

Η σκλήρυνση της στάσης Ουάσινγκτον και Τεχεράνης καθιστά πλέον δύσκολη την επίτευξη μιας άμεσης συμφωνίας για τα Στενά του Ορμούζ, η οποία θα μπορούσε να συμβάλει στον τερματισμό του πολέμου.

Το προηγούμενο διάστημα, ο Τραμπ και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι μια συμφωνία με το Ιράν βρισκόταν πιο κοντά. Οι σχετικές δηλώσεις είχαν προσφέρει στήριξη στις αγορές, ενώ παράλληλα το Ιράν και το Ομάν πραγματοποιούσαν ξεχωριστές συζητήσεις για το καθεστώς διέλευσης από τα Στενά.

Την ίδια ώρα, τα futures του ευρωπαϊκού ντίζελ εκτοξεύθηκαν περισσότερο από 10%, καθώς εγκαταστάσεις διύλισης στη Σαουδική Αραβία, τη Λιβύη και τη Ρωσία βρέθηκαν επίσης στο στόχαστρο επιθέσεων.

Οι εξελίξεις αυτές περιορίζουν ακόμη περισσότερο τη διαθέσιμη προσφορά καυσίμων, αυξάνοντας την πίεση σε μια αγορά όπου το ντίζελ αποτελεί βασικό ενεργειακό προϊόν για τη διεθνή οικονομία.

Ο Τραμπ επιλέγει την οικονομική πίεση

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε προηγουμένως αφήσει να φανεί ότι προτιμά να εντείνει την οικονομική πίεση προς το Ιράν, αντί να προχωρήσει άμεσα σε νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις με στόχο την επαναλειτουργία του Ορμούζ.

Η στάση αυτή σηματοδοτεί μια μετατόπιση σε σχέση με τις επανειλημμένες απειλές του Τραμπ για κλιμάκωση των βομβαρδισμών κατά του Ιράν. Οι απειλές αυτές είχαν διατυπωθεί μετά από εβδομάδες αμοιβαίων επιθέσεων και την κατάρρευση της προσωρινής συμφωνίας ειρήνης.

Παράλληλα, δημοσίευμα της Washington Post ανέφερε τη Δευτέρα ότι ο Τραμπ μεταφέρθηκε μυστικά από την Τουρκία τον προηγούμενο μήνα με διαφορετικό στρατιωτικό αεροσκάφος αντί του Air Force One, μετά την απόφαση για αμερικανικές στρατιωτικές επιθέσεις κατά του Ιράν ενώ ο πρόεδρος βρισκόταν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η επιχείρηση οργανώθηκε λόγω απειλής δολοφονίας από το Ιράν και περιλάμβανε ακόμη και τη σύντομη μεταφορά του Αμερικανού προέδρου από ένα αεροσκάφος σε άλλο μέσα σε όχημα τροφοδοσίας αεροδρομίου.

Η μετακίνηση φέρεται να έγινε χωρίς να γνωρίζουν την πραγματική κατάσταση ορισμένοι δημοσιογράφοι και μέλη του προσωπικού του Λευκού Οίκου, οι οποίοι πίστευαν ότι ταξίδευαν στο ίδιο αεροσκάφος με τον πρόεδρο.

Την περίοδο εκείνη ο Τραμπ είχε ανακοινώσει ότι θα ταξίδευε με το παλαιότερο Air Force One από την Τουρκία προς βρετανική στρατιωτική βάση, αντί να χρησιμοποιήσει το νέο Boeing 747-8 που είχε δωρίσει το Κατάρ. Το νέο αεροσκάφος, το οποίο επρόκειτο να παρουσιαστεί σε Αμερικανούς στρατιωτικούς, είχε ήδη προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με ζητήματα ασφαλείας και τα αμυντικά του συστήματα.

Ο διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, Steven Cheung, δήλωσε ότι το νέο Air Force One είναι ένα υπερσύγχρονο αεροσκάφος με προηγμένα πρωτόκολλα ασφαλείας, σχεδιασμένα να προστατεύουν τον πρόεδρο και το προσωπικό του. Όπως σημείωσε, η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχουν πολλοί εχθροί των ΗΠΑ που έχουν θέσει στο στόχαστρο τον πρόεδρο και χρησιμοποιεί κάθε διαθέσιμο μέσο για την αντιμετώπιση των απειλών.

Οι πραγματικοί όροι των διαπραγματεύσεων

Το περιστατικό αναδεικνύει το επίπεδο της έντασης που εξακολουθεί να επικρατεί στις σχέσεις Ουάσινγκτον και Τεχεράνης, καθώς οι δύο πλευρές παραμένουν σε μεγάλη απόσταση από μια συμφωνία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε οριστικό τερματισμό του πολέμου.

Ο Τραμπ επέμεινε ότι το ζήτημα των αποζημιώσεων «δεν τέθηκε ποτέ» στις διαπραγματεύσεις ή στις συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Ωστόσο, το 14 σημείων μνημόνιο κατανόησης που συμφωνήθηκε τον Ιούνιο μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν προβλέπει τη δημιουργία, από την Ουάσινγκτον και περιφερειακούς εταίρους, ενός ταμείου ύψους 300 δισ. δολαρίων για την «αποκατάσταση και οικονομική ανάπτυξη» του Ιράν μετά τον πόλεμο.

Ιρανοί αξιωματούχοι επανέφεραν τη Δευτέρα τις απαιτήσεις για αποζημιώσεις και συνέδεσαν άμεσα το ζήτημα με την επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ

Στο κείμενο του μνημονίου του Ιουνίου αναφέρεται ότι ένας μηχανισμός υλοποίησης για το συγκεκριμένο ταμείο θα δημιουργηθεί εντός 60 ημερών από την υπογραφή της συμφωνίας.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Esmail Baghaei, δήλωσε ότι όσο συνεχίζονται οι εχθρικές ενέργειες δεν υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ασφάλεια της συγκεκριμένης θαλάσσιας οδού. Σύμφωνα με τον ίδιο, η επαναλειτουργία του Ορμούζ εξαρτάται από τον τερματισμό των αμερικανικών ενεργειών που η Τεχεράνη χαρακτηρίζει παράνομες, την άρση του αποκλεισμού και την καταβολή αποζημιώσεων για τις ζημιές.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο ότι τα Στενά του Ορμούζ είναι «ήδη ανοιχτά» και βρίσκονται υπό αμερικανικό έλεγχο. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέας στρατιωτικής κλιμάκωσης, απάντησε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν αυτή τη δυνατότητα και ότι, εφόσον αποφασίσουν να την αξιοποιήσουν, «θα το μάθουν».

Διαβάστε επίσης: 

ΗΠΑ: Σε υψηλό έτους η αισιοδοξία για τις μικρές επιχειρήσεις καθώς μειώνεται η ανησυχία για τον πληθωρισμό

Πετρέλαιο: Γιατί οι αναλυτές «βλέπουν» νέο άλμα στα 120-140 δολάρια το βαρέλι

ΗΠΑ: Στο στόχαστρο της SEC επενδυτική εταιρεία για επενδύσεις – απάτη σε Klarna και SpaceX