• Διεθνής πολιτική

    ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί κέρδισαν την Νεβάδα και διατήρησαν την εξουσία στη Γερουσία

    • NewsRoom
    Catherine Cortez Masto

    Catherine Cortez Masto


    Το κόμμα των Δημοκρατικών κατάφερε να νικήσει στο νήμα την κρίσιμη μάχη της Νεβάδας, κατακτώντας την 50ή έδρα στην Γερουσία, διατηρώντας την εξουσία στο άνω σώμα του Κογκρέσου, ανεξάρτητα από την κατάληξη του επαναληπτικού γύρου των εκλογών στη Τζόρτζια.

    Με καταμετρημένο το 98% των ψήφων, η νυν Δημοκρατική Γερουσιαστής Catherine Cortez Masto κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστό 48,8%, έναντι 48,1% του Ρεπουμπλικάνου Adam
    Laxalt, κλειδώνοντας τη νίκη σύμφωνα με τις προβολές του αποτελέσματος από τα μεγάλα εθνικά δίκτυα των ΗΠΑ.

    Η Cortez Masto κατάφερε να ανατρέψει το αρχικό προβάδισμα του Laxalt, χάρη στις ψήφους των δύο μεγαλύτερων κομητειών της πολιτείας, του Clark, όπου βρίσκεται η  πόλη του Λας Βέγκας και του  Washoe, όπου βρίσκεται η πόλη του Ρίνο. Αντίθετα ο Laxalt κατάφερε να συγκεντρώσει τις προτιμήσεις των πολιτών στις υπόλοιπες 15 αραιοκατοικημένες κομητείες της πολιτείας, ένα σκηνικό που έχει επαναληφθεί σε πολλές πολιτείες που κέρδισαν οι Δημοκρατικοί και οι οποίες θεωρούνταν παραδοσιακά κάστρα των Ρεπουμπλικάνων, όπως για παράδειγμα η Αριζόνα.

    «Ευχαριστώ, Νεβάδα!», ενάφερε η Cortez Masto σε tweet της το βράδυ του Σαββάτου.

    Η ήττα του Laxalt είναι ένα ακόμα πλήγμα για τον Ντόναλντ Τραμπ στην εσωκομματική του μάχη, καθώς ήταν ένας από τους υποψήφιους που είχε επιβάλει για την Γερουσία. Γενικότερα, αν και πάνω από 200 υποψήφιοι που στήριξε ο Τραμπ – κυρίως για κάποιες έδρες στην Βουλή των Αντιπροσώπων και για διάφορες τοπικές εκλογές ανά πολιτεία – κατάφεραν να εκλεγούν, οι συντριπτική πλειοψηφία από αυτούς εκλέχθηκε σε περιοχές παραδοσιακά «κάστρα» των Ρεπουμπλικάνων, χωρίς ιδιαίτερο ανταγωνισμό από τους Δημοκρατικούς. Αντίθετα, οι υποψήφιοί του για τις κρίσιμες έδρες απέτυχαν σε μεγάλο βαθμό, με τον πρώην πρόεδρο να δέχεται τα πυρά της ελίτ του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, οι οποίοι του φορτώνουν την αποτυχία για τον έλεγχο της Γερουσίας.

    Άλλωστε, εκτός από τον Laxalt και την έδρα της Νεβάδας, ο Τραμπ είχε υποστηρίξει επίσης τον υποψήφιο Blake Masters στην Αριζόνα αλλά και τον Mehmet Oz στην Πενσυλβάνια, οι ήττες των οποίων έδωσαν πίσω στους Δημοκρατικούς την εξουσία στην Γερουσία. Μάλιστα, το προβάδισμα των Δημοκρατικών θα μπορούσε να γίνει πλέον ξακάθαρο, αν η επαναληπτική μάχη στην Τζόρτζια δείξει νικητή τον Raphael Warnock, κόντρα στον Herschel Walker, έναν πρώην παίκτη του ράγκμπι που επίσης επέβαλε ως υποψήφιο ο Ντόναλντ Τραμπ.

    Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η μάχη για την εκλογή της Βουλής των Αντιπροσώπων, με τους Ρεπουμπλικανούς να έχουν το προβάδισμα και να θεωρούνται μέχρι στιγμής το φαβορί, αλλά με πολύ κλειστή διαφορά από τους Δημοκρατικούς.



    ΣΧΟΛΙΑ