• Διεθνής πολιτική

    ΗΠΑ: Δωρεές 15,4 εκατ. δολ. συγκέντρωσε ο Τραμπ μετά την απαγγελία κατηγοριών εναντίον του

    • NewsRoom
    Ο Ντόναλντ Τραμπ υψώνει τη γροθιά του προς τους υποστηρικτές του πριν την απόφαση του δικαστηρίου του Μαγχάταν

    Ο Ντόναλντ Τραμπ (EPA/CJ GUNTHER EPA-EFE/CJ GUNTHER)


    Ο Ντόναλντ Τραμπ συγκέντρωσε 15,4 εκατομμύρια δολάρια τις ημέρες μετά την απαγγελία κατηγοριών εναντίον του από τον εισαγγελέα του Μανχάταν, ανέφερε η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του, χάρη στην αύξηση της υποστήριξης από δωρητές μικρών ποσών.

    Σχεδόν το 98% των δωρεών μετά την απαγγελία των κατηγοριών προς τον πρώην πρόεδρο στις 30 Μαρτίου προήλθε από δωρητές που έδωσαν λιγότερα από 200 δολάρια. Το 24% προήλθε από συνεισφέροντες για πρώτη φορά στην εκστρατεία του Τραμπ, ο οποίος συγκεντρώνει χρήματα συνεχώς από τότε που έγινε υποψήφιος το 2015, με τις μέσες δωρεές να είναι μικρότερες των 50 δολαρίων.

    Η άνοδος των τελευταίων ημερών ακολούθησε μια απογοητευτική έναρξη της εκστρατεάις συγκέντρωσης κεφαλαίων για τον Τραμπ. Ο πρώην πρόεδρος είχε καταφέρει να συγκεντρώσει  συνολικά μόλις 18,8 εκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο, συμπεριλαμβανομένων σε αυτά και των 4 εκατομμυρίων δολαρίων που ήρθαν στις 31 Μαρτίου, μια ημέρα μετά την απόδοση κατηγοριών στις 30 Μαρτίου. Το τέταρτο τρίμηνο του 2022 είχε καταφέρει να συγκεντρώσει 20,4 εκατομμύρια δολάρια, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονταν και δωρεές 9,5 εκατ.  δολαρίων μετά την ανακοίνωση της τρίτης υποψηφιότητας του για τον Λευκό Οίκο, στις 15 Νοεμβρίου.

    Οι 34 κατηγορίες που απαγγέλθηκαν εναντίον του Τραμπ από τον εισαγγελέα του Μανχάταν, Άλβιν Μπραγκ, δημοσιοποιήθηκε στις 4 Απριλίου. Αφορούν εικαζόμενες ακατάλληλες πληρωμές, συμπεριλαμβανομένης της ηθοποιού ταινιών για ενήλικες, Στόρμι Ντάνιελς, που έγιναν κατά την πρώτη του θητεία στον Λευκό Οίκο. Ο Τραμπ δήλωσε αθώος.

    Το κατηγορητήριο, το πρώτο στην ιστορία εναντίον ενός πρώην προέδρου, πυροδότησε τη βάση δωρητών του Τραμπ. Ο ίδιος ο Τραμπ είχε προηγουμένως δηλώσει πως ο Μπαργκ θα του απήγγειλε κατηγορίες εναντίον του, και πως ανέμενε να συλληφθεί στις 18 Μαρτίου, ζητώντας παράλληλα τη χρηματική στήριξη της εκστρατείας του από τους οπαδούς του. Ο Τραμπ είχε αναφερθεί στην αδικία της δίωξης εναντίον του, την οποία ανέφερε ως «κυνήγι μαγισσών του Μανχάταν».

    Όπως ανέφερε το Politico, η εκστρατεία του Τραμπ μπήκε στον Απρίλιο με μετρητά 13,9 εκατ. δολαρίων. Σε ξεχωριστά έγγραφα που κυκλοφόρησαν την Παρασκευή, ο Τραμπ ανέφερε πως η αξία της επιχείρησής του είναι τουλάχιστον 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Πλεον ο Τραμπ προηγείται σε δωρεές  της Nikki Haley, της οποίας η εκστρατεία ανακοίνωσε στις 5 Απριλίου ότι είχε συγκεντρώσει περισσότερα από 11 εκατομμύρια δολάρια στις έξι εβδομάδες από τότε που ξεκίνησε την εκστρατεία της στις 15 Φεβρουαρίου. Είχε επίσης 7 εκατομμύρια δολάρια στην τράπεζα.

    Ο Vivek Ramaswamy, ο επιχειρηματίας βιοτεχνολογίας που είναι επίσης υποψήφιος για την προεδρική υποψηφιότητα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, δεν έχει ακόμη ανακοινώσει στοιχεία.

    Διαβάστε επίσης

    Χάμπεκ: Κυρώσεις πάνω στο ρωσικό ουράνιο ζητά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών



    ΣΧΟΛΙΑ