• Διεθνής πολιτική

    ΗΠΑ: Δημοκρατικοί βουλευτές ζητούν την ανάκληση της βίζας του Μπολσονάρου

    • NewsRoom
    Ζαΐχ Μπολσονάρου

    Ζαΐχ Μπολσονάρου (EPA/Joedson Alves)


    Δεκάδες Δημοκρατικοί βουλευτές ζήτησαν σήμερα από την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να συνεργαστεί με τις αρχές της Βραζιλίας στην έρευνα για τις βίαιες διαδηλώσεις στη Μπραζίλια και να ανακαλέσει την αμερικανική βίζα που έχει ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου.

    Οι 41 βουλευτές έστειλαν επιστολή καλώντας την αμερικανική κυβέρνηση να στηρίξει τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στη Βραζιλία. “Επιπλέον, δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον κ. Μπολσονάρου ή σε άλλους Βραζιλιάνους πρώην αξιωματούχους να βρουν καταφύγιο στις ΗΠΑ για να ξεφύγουν από τη δικαιοσύνη για τυχόν εγκλήματα που μπορεί να έχουν διαπράξει όταν βρίσκονταν στην εξουσία”, σημειώνουν στην επιστολή.

    Ο ακροδεξιός Μπολσονάρου ταξίδεψε αεροπορικώς στη Φλόριντα δύο ημέρες προτού λήξει η θητεία του την 1η Ιανουαρίου και ο αριστερός πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα αναλάβει τα προεδρικά του καθήκοντα.

    Υποστηρικτές του Μπολσονάρου εισέβαλαν στο Κογκρέσο, στο Ανώτατο Δικαστήριο και στο προεδρικό παλάτι της Βραζιλίας την Κυριακή, καλώντας σε στρατιωτικό πραξικόπημα για την ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος του Οκτωβρίου.

    Αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Λευκού Οίκου δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για να σχολιάσουν την επιστολή.

    Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η πολιτική του δεν είναι να συζητά συγκεκριμένες περιπτώσεις βίζας. Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε χθες Τετάρτη ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει λάβει κανένα αίτημα από τη Βραζιλία σχετικά με τον Μπολσονάρου.

    Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας είπε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι θα επιστρέψει στην πατρίδα του νωρίτερα από το προγραμματισμένο, για ιατρικούς λόγους. Ο ίδιος έχει αρνηθεί ότι υποκίνησε τους υποστηρικτές του, λέγοντας πως οι ταραχοποιοί “ξεπέρασαν τα όρια”.

    Μεταξύ των συντακτών της επιστολής ήταν οι βουλευτές Γκρέγκορι Μικς (πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων), Χοακίν Κάστρο, Ρούμπεν Γκαλέγκο, Τσούι Γκαρσία και Σούζαν Γουάιλντ.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και άλλοι ηγέτες ανά τον κόσμο έχουν καταδικάσει τα βίαια επεισόδια της Κυριακής στη Βραζιλία.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης:

    Στη Λιβύη ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς – Συναντήθηκε με τον Ντμπέιμπα

    Μπάιντεν: Ανακαλύφθηκε και δεύτερη παρτίδα «ξεχασμένων» διαβαθμισμένων εγγράφων στο γκαράζ του σπιτιού του

    Μπάιντεν: Η σύζυγός του Τζιλ είναι καλά μετά τη χειρουργική επέμβαση που υποβλήθηκε



    ΣΧΟΛΙΑ