• Διεθνής πολιτική

    ΗΠΑ: Δικαιολογημένη η έρευνα του FBI στην κατοικία του Τραμπ λέει ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης

    • NewsRoom

    Πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, William Barr


    Ο υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, ο Ουίλιαμ Μπαρ, εκτίμησε χθες Παρασκευή ότι η έρευνα του FBI στην οικία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ μοιάζει δικαιολογημένη και ότι οι αρχές φαίνεται να έχουν «καλές» αποδείξεις ότι αποπειράθηκε να παρεμποδίσει την ομοσπονδιακή έρευνα σε βάρος του.

    Οι δηλώσεις του Μπαρ, ο οποίος από υποστηρικτής του Τραμπ έχει μετατραπεί σε επικριτή του, έγιναν μετά την επιχείρηση του FBI στις 8 Αυγούστου στην κατοικία του πρώην προέδρου στο Μαρ-α- Λάγκο της Φλόριντα, που προκάλεσε πολιτική θύελλα. Στη διάρκειά της εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν απόρρητα έγγραφα τα οποία ο Ρεπουμπλικάνος δεν θα έπρεπε να έχει πάρει μαζί του όταν αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο.

    «Για να φτάσουν (οι αρχές) εδώ που είναι σήμερα, πιθανόν έχουν καλές αποδείξεις», δήλωσε ο Μπαρ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

    Τόνισε εξάλλου: «Όχι, δεν μπορώ να σκεφτώ έναν καλό λόγο για τον οποίο θα έπρεπε να έχουν απομακρυνθεί από την κυβέρνηση ή για τον οποίο θα μπορούσαν να απομακρυνθούν από την κυβέρνηση, αν είναι διαβαθμισμένα» έγγραφα.

    «Οι άνθρωποι λένε ότι (αυτή η έρευνα) ήταν πρωτοφανής, λοιπόν είναι επίσης πρωτοφανές ένας πρόεδρος να παίρνει όλες αυτές τις απόρρητες πληροφορίες και να τις μεταφέρει σε ένα κάντρι κλαμπ», σημείωσε ο Μπαρ.

    Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, παρά το γεγονός ότι χαρακτήρισε «παράλογη» και «ανεξήγητη» τη συμπεριφορά του Τραμπ, εξέφρασε την ελπίδα να μην του ασκηθούν διώξεις «με δεδομένο ότι πρόκειται για έναν πρώην πρόεδρο και με δεδομένη την κατάσταση του έθνους μας».

    Ο Τραμπ απάντησε με ανάρτησή του στο δικό του μέσο κοινωνικής δικτύωσης Truth Social: «Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μπιλ Μπαρ είχε αποπεμφθεί προτού αποχωρήσω από τον Λευκό Οίκο».

    Ο Ρεπουμπλικάνος έχει αντιτείνει ότι είχε αποχαρακτηρίσει τα έγγραφα τα οποία είχε πάρει μαζί του στο Μαρ-α- Λάγκο, ενώ έχει δηλώσει πως αυτά βρίσκονταν σε φυλασσόμενο χώρο αποθήκευσης στην οικία του.

    Ο Μπαρ αμφισβήτησε τον ισχυρισμό του Τραμπ ότι είχε αποχαρακτηρίσει τα έγγραφα.

    Χθες Παρασκευή δικαστικό έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης αποκάλυψε ότι κάποια από τα έγγραφα που είχαν διαβαθμιστεί «άκρως απόρρητα» και τα οποία κατασχέθηκαν από το FBI βρέθηκαν στο γραφείο του Τραμπ, ενισχύοντας τις υποψίες ότι αποπειράθηκε να παρεμποδίσει την έρευνα.

    Σύμφωνα με τον λεπτομερή κατάλογο των αντικειμένων που κατασχέθηκαν στις 8 Αυγούστου, φαίνεται ότι ο Τραμπ είχε κρατήσει στην κατοχή του περισσότερα από 11.000 απόρρητα, κρατικά έγγραφα.

    Οι Αμερικανοί πρόεδροι πρέπει να μεταφέρουν όλα τα έγγραφα και τα μέιλ τους στα Εθνικά Αρχεία όταν ολοκληρώνεται η θητεία τους.

    Μεταξύ των εγγράφων που κατασχέθηκαν είναι 18 έγγραφα που έχουν χαρακτηριστεί «άκρως απόρρητο», 53 «απόρρητο» και 31 «εμπιστευτικά». Ανάμεσά τους κάποια εντοπίστηκαν στο γραφείο του Τραμπ, ανάμεσα σε άλλα προσωπικά του αντικείμενα, όπως βιβλία, ρούχα και εφημερίδες.

    Οι πράκτορες του FBI εντόπισαν επίσης πολλά άδεια ντοσιέ που περιείχαν διαβαθμισμένα έγγραφα, κάτι που ενδέχεται να σημαίνει ότι ευαίσθητα έγγραφα έχουν χαθεί ή καταστραφεί.

    Διαβάστε επίσης:

    ΗΠΑ: Ο Τραμπ έκρυβε απόρρητα έγγραφα για να παραπλανήσει το FBI πιστεύει το Υπ. Δικαιοσύνης



    ΣΧΟΛΙΑ