• Διεθνής πολιτική

    ΗΠΑ: Αθώος δηλώνει ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Τζορτζ Σάντος για την εξαπάτηση των υποστηρικτών του και του Κογκρέσου

    Τζορτζ Σάντος

    Τζορτζ Σάντος


    Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Τζορτζ Σάντος δήλωσε αθώος σήμερα στις κατηγορίες της απάτης, του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και της κλοπής δημόσιων πόρων, μολονότι δέχτηκε άλλο ένα πλήγμα μετά και τις εκκλήσεις ακόμη και από μέλη του κόμματός του να παραιτηθεί, επειδή είπε ψέματα στο βιογραφικό του.

    Ο Σάντος απάντησε «Μάλιστα, κυρία», όταν η δικαστής σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης τον ρώτησε αν έχει συζητήσει τις κατηγορίες με τον δικηγόρο του και αν καταλαβαίνει ότι μπορεί να επικαλεστεί την Πέμπτη Τροπολογία για να μην αυτοενοχοποιηθεί. Συνολικά κατηγορείται για 13 αδικήματα. Μεταξύ άλλων, ότι εξαπάτησε πιθανούς πολιτικούς υποστηρικτές του και μετέφερε δωρεές τους, ύψους 50.000 δολαρίων, στον προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό του, για να ξεπληρώσει με τα χρήματα αυτά διάφορα χρέη και να αγοράσει ενδύματα πολυτελείας. Πριν εκλεγεί βουλευτής εισέπραξε παρανόμως 24.000 δολάρια ως επίδομα ανεργίας, μολονότι εργαζόταν. Φέρεται επίσης ότι έκανε ψευδείς δηλώσεις στη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα περιουσιακά στοιχεία, το εισόδημα και τα χρέη του.

    Οι Ρεπουμπλικάνοι, που ελέγχουν τη Βουλή με μικρή πλειοψηφία (222 έναντι 213 Δημοκρατικών) λένε ότι θα περιμένουν να ολοκληρωθεί η ποινική διαδικασία προτού να κινηθούν εναντίον του Σάντος. Ο βουλευτής αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 500.000 δολαρίων και η επόμενη δικάσιμος ορίστηκε για τις 30 Ιουνίου. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να επιστρέψει στην Ουάσινγκτον και να ψηφίζει κανονικά στο Κογκρέσο. Το δικαστήριο τον διέταξε ωστόσο να παραδώσει το διαβατήριό του και να περιορίσει τις μετακινήσεις του.

    Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς λένε ότι έχουν αποδείξεις για ένα «μοτίβο δόλιας συμπεριφοράς» εκ μέρους του βουλευτή, ο οποίος ωστόσο κατά την αποχώρησή του από το δικαστήριο υποστήριξε ότι είναι θύμα «κυνηγιού μαγισσών». Απέκλεισε την πιθανότητα να παραιτηθεί από το αξίωμά του και διαβεβαίωσε ότι «θα καθαρίσει» το όνομά του και θα είναι ξανά υποψήφιος στις εκλογές.

    Μέχρι στιγμής, εννέα Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές του έχουν ζητήσει να παραιτηθεί. Ο «υπ’ αριθμόν 2» στο κόμμα, ο Στιβ Σκάλις, είπε ότι αν και «στην Αμερική ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας, αυτές είναι σοβαρές κατηγορίες», όμως οι Ρεπουμπλικάνοι θα περιμένουν πρώτα την απόφαση των δικαστηρίων.

    Λίγες ημέρες αφότου εξελέγη ο Σάντος, το 2022, εκπροσωπώντας το Λονγκ Άιλαντ, η εφημερίδα New York Times και άλλα μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι είχε επινοήσει σχεδόν όλη την προσωπική και επαγγελματική ζωή του. Μεταξύ άλλων, υποστήριζε ότι είχε πτυχία από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και το Κολέγιο Μπάρουτς, όμως το όνομά του δεν υπάρχει στα αρχεία των σπουδαστών των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Ισχυριζόταν ότι είχε εργαστεί στις τράπεζες Goldman Sachs και Citigroup, κάτι που ήταν επίσης αναληθές. Στο βιογραφικό του έλεγε ότι ήταν εβραϊκής καταγωγής και ότι οι παππούδες του γλίτωσαν από το Ολοκαύτωμα. Δήλωνε ομοφυλόφιλος, αλλά δεν αποκάλυψε ότι ήταν παντρεμένος για πολλά χρόνια, μέχρι το 2019, με μια γυναίκα.

    Έκτοτε, έχει παραδεχτεί ότι πολλά στοιχεία του βιογραφικού του ήταν αναληθή.

    Εάν κριθεί ένοχος για τις κατηγορίες που του αποδίδονται μπορεί να καταδικαστεί σε κάθειρξη 20 ετών.

    Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης:
    ΗΠΑ: Πάνω από το 1% η πτώση για το WTI



    ΣΧΟΛΙΑ