• Διεθνής πολιτική

    Ινδία: Διχασμένη μεταξύ Ρωσίας και Δύσης – Σιωπηλή η στάση της για τον πόλεμο στην Ουκρανία

    • NewsRoom
    Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι

    Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι


    Ενώ οι περισσότερες παγκόσμιες δυνάμεις καταδίκασαν τις ενέργειες του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, η απάντηση της Ινδίας ήταν ουδέτερη, μια αντανάκλαση του διπλωματικού διλήμματος στο οποίο βρίσκεται τώρα η χώρα: διχασμένη μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

    Όπως γράφει η ανταποκρίτρια του Guardian στη νοτιοανατολική Ασία, ώρες μετά την έναρξη της εισβολής του Πούτιν, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι ήταν μεταξύ των πρώτων που τηλεφώνησε στον Ρώσο πρόεδρο, ζητώντας «παύση» της βίας, αλλά απέφυγε να τον καταδικάσει άμεσα. Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ινδίας στα Ηνωμένα Έθνη ήταν εξίσου διπλωματικός, εκφράζοντας «λύπη» για την εισβολή και ζητώντας «επείγουσα αποκλιμάκωση των εντάσεων».

    Η Ινδία βασίζεται επί του παρόντος στη Ρωσία για περίπου το 60%-70% των όπλων και του στρατιωτικού υλικού της, τα οποία είναι κρίσιμα σε μια εποχή που βρίσκεται σε μια «παγωμένη» αντιπαράθεση με την Κίνα κατά μήκος των συνόρων της.

    Η Ινδία αγόρασε πρόσφατα ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας από τη Ρωσία και βασίζεται σε αυτή για βασικά ανταλλακτικά για αμυντικά μηχανήματα.

    Ο Πούτιν πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ινδία μόλις τον Δεκέμβριο του 2021, μια από τις μοναδικές χώρες στις οποίες έχει ταξιδέψει ο Ρώσος Πρόεδρος κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ένδειξη των στενών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

    Η Ινδία βασίζεται επίσης στη Ρωσία για ζωτικής σημασίας προμήθειες λιπασμάτων και οι αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία θα μπορούσαν να επηρεάσουν σοβαρά την ινδική γεωργία και βιομηχανία.

    ΟΙ ΗΠΑ δεν εκτιμούν την ουδέτερη στάση της Ινδίας

    Την Παρασκευή, ο Ρώσος επιτετραμμένος στο Δελχί, Roman Babushkin, δήλωσε ότι «αναμένουν από τους Ινδούς εταίρους μας να υποστηρίξουν τη Ρωσία» στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑΗΕ), όταν ένα ψήφισμα που αντιτίθεται στη στρατιωτική ρωσική επιχείρηση κατά της Ουκρανίας θα κατατεθεί για μια ψήφος.

    Η Ινδία αναμένεται να απέχει.

    Η σχετικά ουδέτερη θέση της Ινδίας είναι πιθανό να εξοργίσει τις ΗΠΑ, έναν άλλο σύμμαχο της ινδικής κυβέρνησης. Σε μια κλήση προς τον Ινδό υπουργό Εξωτερικών την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ,Άντονι Μπλίνκεν, προέτρεψε μια «ισχυρή συλλογική απάντηση».

    Ωστόσο, το αίτημα αντιμετωπίστηκε με χλεύη από έναν εκπρόσωπο του υπουργείου Πληροφοριών, τον Kanchan Gupta, ο οποίος σε ένα σκωπτικό tweet αναρωτήθηκε γιατί η Ινδία έπρεπε να υποστηρίξει τη θέση των ΗΠΑ όταν είχαν λάβει «συνεπώς αντι-ινδικές θέσεις στον ΟΗΕ…αλλά θέλετε την Ινδία βοήθεια».

    Πηγή Guardian

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ