• Διεθνής πολιτική

    Εικόνα καταστροφής στην Καμπούλ: Διαλυμένη οικονομία, αγωνία ακόμη και για την επιβίωση

    • NewsRoom

    Sympathizers hold a vigil for Afghanistan in Rotterdam, the Netherlands, 21 August 2021. The protest, organized by Rotterdam Welcomes Refugees, pays tribute to the Afghans who have been in danger since the Taliban conquered the Afghan capital Kabul and the rest of the country. EPA/Remko de Waal


    Μια εβδομάδα αφότου η Καμπούλ έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν, όλο και περισσότεροι κάτοικοι της αφγανικής πρωτεύουσας δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα έχοντας χάσει τις δουλειές τους, με τις τράπεζες κλειστές και με τις τιμές των τροφίμων να έχουν εκτοξευτεί.

    Πέρα από τις θλιβερές εικόνες από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, η αγωνία για την εξασφάλιση τροφής και στέγης αυξάνεται καθημερινά, την ώρα που η ξένη βοήθεια έχει στερέψει.

    «Νιώθω εντελώς χαμένος, δεν ξέρω τι να πρωτοσκεφτώ, την ασφάλειά μου και την επιβίωσή μου ή να βρω φαγητό για τα παιδιά μου και την οικογένειά μου» λέει στο Reuters πρώην αστυνομικός, που τώρα ζει κρυμμένος έχοντας χάσει τα 260 δολάρια μισθό που έπαιρνε, με τα οποία συντηρούσε την σύζυγό του και τα τέσσερα παιδιά του.

    Όπως πολλοί δημόσιοι λειτουργοί εδώ και δύο μήνες δεν έχει λάβει μισθό.

    «Ζω στο ενοίκιο, αλλά δεν έχω πληρώσει τον ιδιοκτήτη εδώ και τρεις μήνες» λέει ο ίδιος.

    «Είμαι αβοήθητος και δεν ξέρω τι να κάνω».

    Στα ύψη οι τιμές των τροφίμων

    Ακόμη και πριν από την επέλαση των Ταλιμπάν η οικονομική κατάσταση έβαινε επιδεινούμενη. Το αφγανικό νόμισμα κατρακυλούσε σε σχέση με το δολάριο ασκώντας μεγάλη πίεση στις τιμές βασικών προϊόντων.

    Η τιμή του αλευριού, του ρυζιού και του πετρελαίου ανέβηκε μέχρι και 20% μέσα σε λίγες ημέρες και με τις τράπεζες κλειστές πολλοί Αφγανοί δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στις καταθέσεις τους.

    Αν και η κυκλοφορία έχει επανέλθει στα κύρια χερσαία σύνορα με το γειτονικό Πακιστάν, η μεγάλη ξηρασία που πλήττει ολόκληρη τη χώρα έχει επιδεινώσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλοί και έχει οδηγήσει χιλιάδες ανθρώπους στις πόλεις, όπου προσπαθούν να επιβιώσουν σε σκηνές και πρόχειρα καταφύγια.

    Την Κυριακή, διεθνείς ομάδες βοήθειας ανέφεραν ότι η διακοπή των εμπορικών πτήσεων στο Αφγανιστάν σήμαινε ότι δεν υπήρχε τρόπος να φτάσουν φάρμακα και άλλη βοήθεια.

    Τώρα, η δυσκολία φτάνει όλο και περισσότερο στις πόλεις, χτυπώντας τις φτωχότερες τάξεις που είχαν δει βελτίωση στο βιοτικό τους επίπεδο τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

    «Όλα έχουν τελειώσει. Δεν ήταν μόνο η κυβέρνηση που έπεσε, ήταν χιλιάδες άνθρωποι σαν εμένα που η ζωή τους εξαρτιόταν από τον μηνιαίο μισθό» ανέφερε ο ίδιος.

    « Είμαστε ήδη χρεωμένοι επειδή η κυβέρνηση δεν έχει πληρώσει τους μισθούς μας τους τελευταίους δύο μήνες » είπε.

    «Η ηλικιωμένη μητέρα μου είναι άρρωστη, χρειάζεται φάρμακα και τα παιδιά και η οικογένειά μου χρειάζονται φαγητό. Ο Θεός να μας βοηθήσει» λέει ο ίδιος.

    Διαβάστε ακόμη:

    Κόλαση στο Αφγανιστάν: Ανταλλαγή πυρών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ – 1 νεκρός και 3 τραυματίες

    Αφγανιστάν: Η Βρετανία θα πιέσει στην G7 για νέες κυρώσεις στους Ταλιμπάν



    ΣΧΟΛΙΑ