• Διεθνής πολιτική

    Η Τουρκία μπλόκαρε την ψηφοφορία για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο NATO

    • NewsRoom
    Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Η Τουρκία μπλοκάρει οποιαδήποτε ψηφοφορία κατά τη συνάντηση των πρεσβευτών του NATO η οποία έγινε με στόχο την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας, όπως αναφέρουν οι Financial Times επικαλούμενες πηγή με γνώση του ζητήματος.

    Η αναβολή προκαλεί αμφιβολίες σχετικά με το αν θα επιτευχθεί ο στόχος που έθεσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ για άμεση έγκριση του πρώτου σταδίου των αιτημάτων μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες.

    Η Τουρκική πλευρά εγείρει μια σειρά από απαιτήσεις προς τις δύο χώρες, οι οποίες κατά κύριο λόγο έχουν να κάνουν με την υποστήριξή τους στους Κούρδους. Μάλιστα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις κατηγόρησε πως αρνούνται να εκδώσουν 30 άτομα που κατηγορούνται για τρομοκρατία στη χώρα του.

    Η τουρκική εφημερίδα Sabah παρουσίασε κατάλογο με  10 απαιτήσεις της Άγκυρας, μεταξύ των οποίων ο περιορισμός της χρηματοδότησης του PKK και η καταστολή των μέσων ενημέρωσης που συνδέονται με τον Γκιουλέν και έχουν έδρα τη Στοκχόλμη.

    Η λίστα με τις 10 απαιτήσεις του Ερντογάν

    Η λίστα των τουρκικών ααπαιτήσεων από Ελσίνκι και Στοκχόλμη έχει ως εξής:

    1. Η Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να «αποφασίσουν για μια θέση» σχετικά με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

    2. Να αποτρέψουν τη διεξαγωγή εκδηλώσεων στα κοινοβούλιά τους από άτομα που συνδέονται με τρομοκρατικές δομές, εννοώντας φιλοκουρδικές οργανώσεις.

    3. Να σταματήσουν τη φερόμενη από τους Τούρκους παροχή υλικής βοήθειας στις λεγόμενες Δυνάμεις Λαϊκής Αυτοάμυνας (SNS) στη Συρία, οι οποίες συνδέονται κατά την Άγκυρα με το PKK

    4. Να επιταχύνουν την έκδοση στην Τουρκία προσώπων που συνδέονται με «τρομοκράτες».

    5. Να σταματήσουν τις επαφές με εκπροσώπους κουρδικών ομάδων που δρουν στο Ιράκ και τη Συρία.

    6. Να διακόψουν τους δεσμούς τους με φυγόδικα και καταζητούμενα μέλη της FETO (της οργάνωσης Φετουλάχ Γκιουλέν) που φέονται να εμπλέκονται στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 στην Τουρκία.

    7. Να μην λάβουν μέτρα κατά της εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας.

    8. Να καθιερώσουν τακτικές επαφές και συνεργασία για την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας», όπως εννοούν οι Τούρκοι τον απελευθερωτικό αγώνα των Κούρδων.

    9. Να δεσμεύσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς προσώπων και οργανώσεων που συνδέονται με τρομοκρατικές οργανώσεις.

    10. Να μην επιτρέψουν στο έδαφός τους δραστηριότητες μη κυβερνητικών οργανώσεων με αντιτουρκικό προσανατολισμό – πράγμα που θα μπορούσε να αφορά ακόμη και σε κυπριακές οργανώσεις.

    Διαβάστε επίσης

    Ζελένσκι: O ρωσικός στρατός υπέστη τέτοιες απώλειες που η Ρωσία δεν έχει δει τις τελευταίες δεκαετίες

    Η Μόσχα απελαύνει 27 Ισπανούς διπλωμάτες απαντώντας στην απέλαση Ρώσων διπλωματών από τη Μαδρίτη

     



    ΣΧΟΛΙΑ