• Διεθνής πολιτική

    Η Σαουδική Αραβία υπολογίζει τις χρηματοδοτικές ανάγκες σε 23 δισ. δολάρια για το 2024

    • NewsRoom


    Η Σαουδική Αραβία εκτιμά τις χρηματοδοτικές ανάγκες περίπου 22,93 δισεκατομμυρίων δολαρίων (86 δισεκατομμύρια ριάλ) το 2024 στο πλαίσιο ενός σχεδίου δανεισμού που εγκρίθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Μοχάμεντ αλ Τζαντάν, όπως δήλωσε την Πέμπτη το Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης Χρέους (NDMC).

    Σύμφωνα με το Αlarabiya, το Βασίλειο, ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, έχει προβλέψει δημοσιονομικό έλλειμμα 79 δισεκατομμυρίων ριάλ το 2024, ελαφρώς μικρότερο από έλλειμμα 82 δισεκατομμυρίων ριάλ που προβλεπόταν για πέρυσι, καθώς η χαμηλότερη παραγωγή αργού και οι παγκόσμιες τιμές μείωσαν τα έσοδα.

    Ωστόσο, η κυβέρνηση, που έχει επιφορτιστεί με την εφαρμογή ενός προγράμματος οικονομικού μετασχηματισμού γνωστό ως Vision 2030, θα αυξήσει επίσης τις δαπάνες τα επόμενα χρόνια για να προωθήσει την εγχώρια ανάπτυξη και να στηρίξει το μη πετρελαϊκό ΑΕΠ.

    Το NDMC είπε ότι το σχέδιο δανεισμού αναμένεται να χρηματοδοτήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού και την αποπληρωμή των επερχόμενων λήξεων χρέους, καθώς και να αξιοποιήσει ευκαιριακά τις αγορές ως μέρος της στρατηγικής διαχείρισης παθητικού της χώρας.

    «Επιπλέον, (το σχέδιο δανεισμού) έχει δεσμευτεί να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες της αγοράς για την εκτέλεση εναλλακτικών δραστηριοτήτων κρατικής χρηματοδότησης που προάγουν την οικονομική ανάπτυξη, όπως η χρηματοδότηση έργων ανάπτυξης και υποδομών».

    Το δημόσιο χρέος αναμένεται να φθάσει τα 1,115 τρισεκατομμύρια ριάλ μέχρι το τέλος του 2024, δηλαδή περίπου το 26% του ΑΕΠ, είχε δηλώσει προηγουμένως η κυβέρνηση.

    Η Σαουδική Αραβία έχει ξοδέψει πολλά σε πρωτοβουλίες για τη διαφοροποίηση της οικονομίας της από πετρέλαιο και φυσικό αέριο, με την ισχυρή εγχώρια ζήτηση να τροφοδοτεί την ανάπτυξη και τη δυναμική στις μη πετρελαϊκές δραστηριότητες πέρυσι, οι οποίες ξεπέρασαν τη συνολική ανάπτυξη.

    Ωστόσο, η χώρα παραμένει εξαρτημένη από τα έσοδα από υδρογονάνθρακες για την ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών.

    Η Σαουδική Αραβία αξιοποίησε τις αγορές χρέους για ένα ομόλογο τριών μερών 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιανουάριο του 2023, ακολουθούμενο από ένα ισλαμικό ομόλογο 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Μάιο.

    Διαβάστε επίσης:
    Πιερρακάκης: Καλωσόρισε την Ιωάννα Λυτρίβη στο υπ. Παιδείας

    Θεσσαλονίκη: Νεκρός άνδρας εντοπίστηκε έξω από γήπεδο – Έφερε τραύματα σε στήθος και κεφάλι

    Δόμνα Μιχαηλίδου: Ο πήχης στο υπ. Εργασίας είναι πολύ ψηλά – Αποτελεσματικός υπουργός ο Γεωργιάδης



    ΣΧΟΛΙΑ