• Διεθνής πολιτική

    Η Ουκρανία ανακοίνωσε την έναρξη της αντεπίθεσής της για την ανακατάληψη του νότου

    • NewsRoom
    Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι

    Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι


    Η Ουκρανία ανακοίνωσε τη Δευτέρα την έναρξη της αντεπίθεσής της για την ανακατάληψη εδαφών στο νότο από τις ρωσικές δυνάμεις. Μια κίνηση, που όπως αναφέρει το Reuters, αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη εμπιστοσύνη του Κιέβου στην δυτική στρατιωτική βοήθεια στην χώρα.

    «Σήμερα ξεκινήσαμε επιθετικές ενέργειες προς διάφορες κατευθύνσεις, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής Χερσώνας», ανέφερε ο ουκρανικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Suspilne, επικαλούμενος την εκπρόσωπο της νότιας διοίκησης Νατάλια Χουμένιουκ. Η ίδια αρνήθηκε πάντως να δώσει λεπτομέρειες για την αντεπίθεση, λέγοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις στη νότια Ουκρανία παρέμειναν «αρκετά ισχυρές».

    Η Ρωσία κατέλαβε από τις πρώτες εβδομάδες περιοχές του νότου της Ουκρανίας, κοντά στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Χερσώνας, κόντρα στην αποτυχία των επιχειρήσεων για την κατάληψη του Κιέβου και του Χάρκοβο.

    Η Ουκρανία χρησιμοποιεί εξελιγμένα όπλα που παρέχονται από τη Δύση για να χτυπήσει ρωσικές αποθήκες πυρομαχικών και για να προκαλέσει όλεθρο στις γραμμές ανεφοδιασμού του ρωσικού στρατου. Η Χουμενιούκ ανέφερε πως η Ουκρανία είχε πλήξει περισσότερες από 10 τέτοιες αποθήκες πυρομαχικών την περασμένη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι «αποδυνάμωσαν αναμφισβήτητα τον εχθρό».

    Ο κυβερνήτης της προσαρτημένης από τη Ρωσία χερσονήσου της Κριμαίας της Ουκρανίας, Σεργκέι Ακσιόνοφ, απέρριψε την ανακοίνωση της Ουκρανίας  ως «ένα ακόμη ψέμα της ουκρανικής προπαγάνδας». Η Κριμαία βρίσκεται δίπλα στην περιοχή της Χερσώνας.

    Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, πάντως, επικαλούμενο τον τοπικό αξιωματούχο Βλαντιμίρ Λεοντίεφ, μετέδωσε ότι άνθρωποι απομακρύνονταν από τους χώρους εργασίας στη Νόβα Καόκβα, μια πόλη 58 χλμ. (36 μίλια) ανατολικά της Χερσώνας, αφού οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν περισσότερες από 10 επιθέσεις με πυραύλους εκεί.

    Η ουκρανική ανακοίνωση της έναρξης της επιχείρησης αντεπίθεσης ​​ήρθε καθώς μια ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ κατευθύνεται στην Ουκρανία για να επιθεωρήσει τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια – που έχει επίσης καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις τον Μάρτιο αλλά εξακολουθεί να εργάζεται σε αυτόν προσωπικό από την Ουκρανία.

    Η Μόσχα και το Κίεβο έχουν ανταλλάξει κατηγορίες για βομβαρδισμούς κοντά στον πυρηνικό σταθμό, τον μεγαλύτερο της Ευρώπης, ενώ αυξάνονται οι φόβοι για ένα ενδεχόμενο πυρηνικό ατύχημα.



    ΣΧΟΛΙΑ