• Διεθνής πολιτική

    Οι ΗΠΑ καλούν τους Αμερικανούς να φύγουν από τη Ρωσία μετά τη σύλληψη του δημοσιογράφου της WSJ

    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν

    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν


    Στην καταδίκη της Ρωσίας για τη σύλληψη του δημοσιογράφου της Wall Street Journal Ιβάν Γκέρσκοβιτς στη ρωσική πόλη Αικατερίνμπουργκ, ως ύποπτο για κατασκοπεία, προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

    «Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για την ευρέως αναφερόμενη κράτηση ενός Αμερικανού πολίτη δημοσιογράφου από τη Ρωσία», ανέφερε ο Μπλίνκεν σε δήλωση του.

    Ο Γκέρσκοβιτς κατηγορείται από τη Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας ως « ύποπτος για κατασκοπεία προς το συμφέρον της αμερικανικής κυβέρνησης».  Ο δημοσιογράφος «συνέλεξε πληροφορίες που αποτελούν κρατικό μυστικό σχετικά με τις δραστηριότητες μιας από τις επιχειρήσεις του ρωσικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος», ανέφερε η Ρωσική υπηρεσία.

    Η WSJ επιβεβαίωσε ότι ο Γκέρσκοβιτς κρατείται, αλλά αρνήθηκε τις κατηγορίες περί κατασκοπίας.

    «Είμαστε σε επαφή με τη Wall Street Journal για αυτήν την κατάσταση», ανέφερε ο Μπλίνκεν στη δήλωσή του. «Κάθε φορά που ένας πολίτης των ΗΠΑ κρατείται στο εξωτερικό, αναζητούμε αμέσως προξενική πρόσβαση και επιδιώκουμε να παρέχουμε κάθε κατάλληλη υποστήριξη», πρόσθεσε.

    «Με τον πιο έντονο τρόπο, καταδικάζουμε τις συνεχείς προσπάθειες του Κρεμλίνου να εκφοβίσει, να καταστείλει και να τιμωρήσει τους δημοσιογράφους και τις φωνές της κοινωνίας των πολιτών», δήλωσε ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης.

    Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επανέλαβε τη σύστασή του προς τους Αμερικανούς να μην ταξιδεύουν στη Ρωσία, ενώ κάλεσε όσους ζουν ή εργάζονται εκεί αυτή τη στιγμή να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα.

    Διαβάστε επίσης

    Επίσκεψη Λαβρόφ στην Τουρκία στις αρχές Απριλίου

    Ρωσία: Προφυλακιστέος κρίθηκε ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal Ιβάν Γκερσκόβιτς



    ΣΧΟΛΙΑ